latinica  ћирилица
21/03/2015 |  12:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Потписан уговор са новим менаџментом Жељезаре Смедерево

У Смедереву је данас потписан Уговор са новим менаџментом Жељезаре, холандском компанијом ХПК инжењеринг.
Потписан уговор са новим менаџментом Жељезаре Смедерево - Фото: ТАНЈУГ
Потписан уговор са новим менаџментом Жељезаре СмедеревоФото: ТАНЈУГ

Уговор су потписали министар привреде Владе Србије Жељко Сертић, у име Жељезаре Смедерево Бојан Бојковић и представник ХПК инжењеринга, Петер Камараш, а потписивању је присуствовао премијер Србије Александар Вучић.

Влада Србије се 17. марта, на приједлог Комисије за одабир најповољнијег предлагача, одлучила за ову холандску компанију. Компанију ХПК инжењеринг формирали су Петар Камараш и Џон Гудиш, људи који, како се тврди, одлично познају посрнулу смедеревску компанију. Гудиш је био извршни потпредсједник "Ју ес стила", америчке компаније, која је својевремено купила Жељезару у Смедереву, као и предсједник Надзорног одбора у Кошицама у Словачкој, одакле добро познаје и Камараша. Камараш је словачки бизнисмен, бивши члан компаније Есмарк Јуроп, а у вријеме док је српска челичана била у власништву "Ју ес стила" снабдијевао ју је сировинама.

Министар привреде изјавио је раније да је договорен минимум 80 милиона долара обртног капитала који мора да буде стално у Жељезари, као и да држава има право вета односно супотписа на све одлуке које су веома важне, на примјер за велике и дугорочне продајне уговоре и набавку материјала.

- Та компанија се обавезала да ће 20 милиона долара својих средстава, свог капитала давати кроз робу и то без икаквих гаранција - рекао је раније Сертић и додао да то значи да би се, уколико би Жељезара отишла у стечај, то потраживање реализовало из стечајне масе, а не из гарантног фонда.

Сертић је истакао да је Србија избором те компаније испунила једну од првих обавеза договорених са ММФ-ом, с обзиром на то да је претходно пропала продаја српске челичане. Министар је казао и да је обавеза новог менаџмента паљење друге високе пећи у 2016. години и достизање производње од милион и по тона годишње.

Такође, холандска компанија је у старту понудила да подигне плате радника за 10 одсто, и да се неће смањивати број запослених. За плате и друге финансијске обавезе према менаџерском тиму од 25 људи издвајаће се 340.000 долара мјесечно.

Уговор о управљању ће бити склопљен на три године, са могућношћу да се прекине и раније уколико се појави одговарајући партнер за куповину Жељезаре.

У Жељезари Смедерево је запослено око 5.000 људи, а тренутно производи око 350.000 тона челика годишње, а њени производни капацитети су око 2,2 милиона тона годишње.