latinica  ћирилица
21/03/2015 |  13:30 | Аутор: ТАНЈУГ

ФСС: Без јавног става о кандидатури Шукера

Фудбалски савез Србије саопштио је данас да неће јавно изнијети став о кандидатури предсједника Фудбалског савеза Хрватске Давора Шукера у Извршни комитет УЕФА јер то питање превазилази спортске оквире у региону.

ФСС је прошле недјеље након посјете предсједника Хрватског савеза најавио подршку за његов избор, послије чега је Коалиција избјеглица у Србији захтијевала да одлуку преиспита због Шукерових фотографија из 1996. године на гробу усташког вође и ратног злочинца Анте Павелића, подршке Косову и изјава да ће Хрвати први гостовати у Приштини, као и због изјаве да ће тим на СП у Бразилу играти у част Јосипа Шимунића, који је суспендован због усташког поздрава "За дом спремни".

- Чланови Одбора за хитна питања ФСС, послије обављених консултација дошли су до заједничког става по питању гласања и пружања подршке одређеним кандидатима за мјесто у Извршном комитету УЕФА. Договорено је да се о донесеном закључку неће упознавати комплетну јавност у региону. То питање превазилази спортске оквире и ФСС није дужан да се јавно оглашава. Уз то, добили смо препорука надлежних из УЕФА да се о томе јавно не говори, већ да свака делегација задржи интерно право доношења одлуке о подршци одређеним кандидатима и да се о томе изјасни путем тајног гласања на седници у Бечу", наводи се у саопштењу на сајту ФСС.

Из ФСС-а су поручили да о донешеној одлуцу неће обавијестити предсједника Фудбалског савеза Хрватске Шукера, као и остале потенцијалне кандидате.

- Оваквим ставом желимо да покажемо професионални однос ка важном питању, искључујући могућност било каквих дебата кроз медије. Подсјећамо да ФСС континуираним радом у прошлости, поред испуњавања спортских задатака у међународним организацијама, брани и националне интересе, са чиме ћемо наставити и у будућности. ФСС је, на жалост, један од ријетких домаћих спортских савеза који је напорним радом и дјеловањем успио да одбрани улазак међународно непризнате такозване државе Косово у фудбалске институције и тиме издржи велики притисак, од којег, између осталог, није могао да се одбрани ни Олимпијски комитет Србије.

Даље се наводи да ФСС не жели никоме да служи за личну промоцију, већ да покаже озбиљност у раду, као и да су му је у интересу добри односи са свим европским и свјетским националним организацијама.

Гласање за мјеста у чланству Извршног комитета одржаће се 24. марта на сједници Конгреса УЕФА у Бечу.