latinica  ћирилица
21/03/2015 |  13:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери: Вријеме за тешке одлуке

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је данас да је у преговорима о нуклеарном програму Ирана остварен "стварни напредак", али да је вријеме за "тешке одлуке" како би се дошло до споразума.
Амерички државни секретар Џон Кери - Фото: AP
Амерички државни секретар Џон КериФото: AP

- Ми не журимо...али препознајемо да суштинске одлуке морају да буду донијете сад и оне не постају лакше како вријеме пролази, рекао је Кери након нуклеарних преговора са Ираном у Лозани, пренијеле су агенције.

- Ово је ствар политичке воље и тешких одлука...и ми сви морамо мудро да бирамо у данима који су пред нама, истакао је Кери.

Амерички државни секретар је рекао да ће се касније данас састати са својим европским колегама у Лондону како би разговарали о начинима за рјешавање преосталих неразријешених питања и да ће се вратити у Лозану наредне седмице "како би утврдио да ли је или не споразум могућ".

Кери је рекао да важне разлике и даље стоје на путу постизања споразума.

Амерички државни секретар је, међутим, истакао да су свјетске силе уједињене у нуклеарним преговорима са Ираном, у јеку спекулација о размимоилажењима са Француском.

- Наглашавам да смо уједињени у свом циљу, свом ставу, својој ријешености и својој одлучности да се постарамо да ирански (нуклеарни) програм буде у потпуности мирољубив, рекао је Кери.

Преговори западних земаља са Техераном о нуклеарном програму Ирана налазе се у кључној тачки пошто двије стране покушавају да испуне рок до краја марта за постизање прелазног споразума, док је рок за коначни споразум јун.

Наредна рунда преговора шест свјетских сила са Ираном о ограничавању његовог нуклеарног програма почеће 26. марта, саопштило је данас руско министарство спољних послова.

Планирано да крај марта буде крајњи рок за "оквирни политички договор", док би коначни споразум требало да се финализује до 30. јуна.

Нуклеарни преговори Ирана са САД, Русијом, Кином, Британијом, Француском и Њемачком, који су почели крајем 2013, усмјерени су на постизање споразума, који би ублажио бојазни Запада да Техеран под плаштом цивилног нуклеарног програма развија оружје, у замјену за ублажавање санкција које су нанијеле велику штету иранској економији.