latinica  ћирилица
21/03/2015 |  15:38 | Аутор: СРНА

Касиповић: Студентски домови ће бити опремљени до септембра (ВИДЕО)

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је став Владе да морају бити обезбијеђена средства за опремање домова у Палама, Фочи и Бањалуци, што мора бити завршено закључно са септембром да би домови за наредну академску годину били спремни за студенте.
Потпредсједник РС Антон Касиповић са студентима на Палама - Фото: СРНА
Потпредсједник РС Антон Касиповић са студентима на ПаламаФото: СРНА

Касиповић је истакао да су грађевински радови у Палама завршени и да јавна набавка не мора чекати Бањалуку и Фочу, гдје још трају грађевински радови.

"Влади је неопходна пројектна документација из Универзитета у Источном Сарајеву, на темељу чега би била расписана јавна набавка. Влада преузима своју обавезу да овај посао исфинансира", изјавио је Касиповић у Источном Сарајеву, у паузи сједнице Скупштине Уније студената.

Говорећи о преузетим обавезама у вези са изградњом домова у Палама, Касиповић је истакао да је став Владе да не смије бити блокиран рад Универзитета у Источном Сарајеву. Да би ово питање било ријешено на најбољи начин, истакао је да је неопходна пуна сарадња Универзитета, Владе, ресорног министарства, Министарства финансија и кредитора, те тражење најбољег начина да и ово питање буде завршено.

Према његовим ријечима, постоје различити начини рјешавања овог питања, а једна од могућности је да се кроз грантове за студентски смјештај обезбиједи један дио средстава, а друга могућност је да се процјени шта са дијелом имовине која неће бити потребна Универзитету, а треће је да се разговара о висини камате са кредитором да ли се ту могу обезбиједити одређене погодности.

Он је подсјетио на висока улагања Владе на оба јавна универзитета, тако да је од 2007. до 2014. године из Развојног програма и аустријског кредита, без буџетских улагања, у Универзитет у Бањалуци уложено 34.987.000 КМ, а у Источном Сарајеву 48.397.000 КМ.

"Влада нема ни једну дилему у вези са завршавањем домова и усељавањем студената, а ако било ко има такву дилему потребно је да оде у Студентски дом на Калавотим Брдима на Палама и све ће му бити јасно", рекао је Касиповић.

Он је подсјетио да ресорни министар није данас присуствовао састанку са студентима, јер је имао раније уговорену обавезу, али су јуче разговарали у присуству предсједнице Владе Жељке Цвијановић и министра финансија Зорана Тегелтије.

"Препоручио сам младим колегама да изграђују однос са својим министарством, јер то је једини начин да се успјешно рјешавају питања", истакао је Касиповић.

Истакао је да држи до мишљења студената да траже одговорност сваког од министара кад год за то постоје објективне околности, додавши да је министар финансија Зоран Тегелтија један од најпосвећенијих људи рјешавању питања студената уопште, финансирања високог образовања и реализације бројних кредитних линија које су ишле у правцу побољшања студентског стандарда.

Предсједник Уније студената Републике Српске Боривој Обрадовић рекао је да су студенти задовољни данашњим састанком, али да дају рок Влади и Универзитету у Источном Сарајеву од 20 дана да припреме сву потребну документацију за опремање домова у Палама и да се распише тендер за јавну набавку за опремање.

Он је нагласио да су добили обећање да ће сва три дома бити усељива почетком наредне акдемске године, истакавши да Универзитет не смије бити блокиран и да се морају пронаћи модалитети како ће се кредитна задужења измиривати.

"Уколико се испоштују ова обећања, за 20 дана ми ћемо се опет састати и договорити даље активности, да ли ћемо позивати на појединачну или колективну одговорност, да ли ћемо ићи у протесте или скупљати потписе и упућивати у Народну скупштину", казао је Обрадовић.

Предсједник Студентског парламента Александар Главаш рекао је да су студенти добили обећање да Универзитет у Источном Сарајеву неће бити блокиран и да су задовољни овим састанком. Главаш је подсјетио да су студенти тражили одговорност министра Тегелтије, али да сада "дају простор да се исправе неке ствари и да се не баве тиме шта је било у прошлости него да студенти добију своје објекте онако како и заслужују".

"Заједнички нам је циљ да омогућимо свим студентима у Републици Српској једнак смјештај", рекао је Главаш.