latinica  ћирилица
21/03/2015 |  15:42 | Аутор: РТРС

Дукић изабран за предсједника Савеза логораша РС (ВИДЕО)

На изборној скупштини Савеза логораша, одржаној данас у Бањалуци, за предсједника је реизабран досадашњи предсједник Бранислав Дукић.
Бранислав Дукић - Фото: РТРС
Бранислав ДукићФото: РТРС

Бранислав Дукић поново је изабран за предсједника Савеза логораша Републике Српске на изборној скупштини Савеза, која је одржана данас у Бањалуци. Дукић је изабран једногласно, а за предсједника Скупштине Савеза поново је изабран Спасоје Ковачевић из Братунца, док је новоименовани предсједник Управног одбора Савеза Вукан Ковач из Требиња.

Изборној скупштини присуствовало је свих 67 делегата из девет изборних јединица које покрива Савез.

Дукић је захвалио на указаном повјерењу и истакао да ће и у новом мандату дати свој максимум, да би се доказала истина о протеклом рату у БиХ и о томе да нису страдали само Бошњаци и Хрвати, него и Срби.

"Не можемо бити агресори сами на себе, јер смо ми један од најстаријих народа на овим просторима", истакао је Дукић.

Ковачевић је рекао да је преоцесуирање ратних злочина увијек "болна тачка логораша", који су прошли кроз 523 логора, у Хрватској 221, а у Словенији кроз 21 логор.

"До данас је процесуиран само један логор Коњиц - Челебић - Коњиц, док су остали предмети у току и веома дуго трају, а ми се бојимо да не буду стављени под сто", рекао је Ковачевић.

Изборна скупштина Савеза логораша РС  (ФОТО:СРНА)

Представници Савез логораша уручили су признање за успјешан рад и сарадњу предсједавајућем Клуба посланика СНСД у Представничком дому парламента БиХ Сташи Кошарцу, који је истакао да је то признање за њега привилегија, али и одговорност.

"То је обавеза која се не може потрошити, него треба бити појачана, тако да наставим да радим заједно са њима и да не смијемо стати", истакао је Кошарац.

Он сматра да треба наставити са афирмацијом интереса Савеза логораша и других патриотских организација Српске, да би оне заједно са политичким факторима, радиле на очувању Републике Српске.

"Савез логораша РС показао је да је респектабилан невладин сектор, организација која на адекватан начин аполитично заступа интересе логораша и да је у контексту одређених националних питања једна од лидера међу невладиним организацијама у Српској која жели да афирмише вриједности српског народа и Републике Српске", истакао је Кошарац.

Он сматра да је Савез веома добро организован и спреман да и даље штити интересе и да је за очекивати да у наредном периоду покаже сву своју снагу у веома важним питањима, која се ових дана отварају на нивоу институција БиХ.

"Прије свега, мислим на однос Суда и Тужилаштва БиХ према болним питањима која окупљају ове породице, а то је процесуирање ратних злочина над српским народом у БиХ", рекао је Кошарац.