latinica  ћирилица
21/03/2015 |  15:54 | Аутор: СРНА

Бањалука- Обиљежен Дан особа са Дауновим синдромом

Дјечији едукативни центар "Свјетлице" из Бањалуке обиљежио је у Банском двору, Међународни дан особа са Дауновим синдромом, а манифестацији "Прозор у наш свијет" присуствовао је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.
Међународни дан особа са Дауновим синдромом (архив) - Фото: СРНА
Међународни дан особа са Дауновим синдромом (архив)Фото: СРНА

Чубриловић је рекао да је данашњи дан прилика да се укаже јавности да постоје особе са специфичним потребама на које треба да се обрати пажња са нивоа свих институција.

"Треба да обратимо пажњу са нивоа свих инстуција, одређених ресора, кроз министарства, образовни систем, кроз центре за социјални рад и да одамо признање свакој породици и родитељима који додатно имају потребу за одређену врсту подршке. То су често наши хероји", изјавио је Чубриловић.

Координатор у Центру "Свјетлице" Жељка Перишић рекла је да у различитостима које носе дјеца са Дауновим синдромом треба потражити "оно нешто" што ће показати да су различитости прилика. Она је поручила свима који нису ближе упознати о Дауновом синдрому да су сви једнаки.

Обиљежен Међународни дан особа са Дауновим синдромом  (ФОТО: СРНА)

"Порука је да ширимо љубав. Реакција дјеце, свих учесника и свих присутних у сали је фантастична. Ово је превазишло сва наша очекивања", нагласила је Перишићева, и додала, да је ова манифестација подигла све на један виши ниво, изразивши очекивање да ће у будућности "Свјетлице" радити још веће пројекте.

Перишићева је рекла да кроз различите пројекте "Свјетлице" пролази око 40 дјеце са различитим потешкоћама, најчешће Дауновим синдромом.

Предсједник Управног одбора Дјечјег едукативног центра "Свјетлице" Валентина Ћук рекла је да ове године удружење обиљежава 10 година рада, те да је манифестација богатија и свечанија у односу на претходне. Она је рекла да на подручју Бањалуке живе 63 особе са Дауновим синдромом, од којих је пунољетно 30.

Манифестацију је подржала Хипо Алпе Адриа банка Бањалука, а директор ове банке Горан Бабић изразио је задовољство што је Хипо банка помогла ову манифестацију послије које су сви препуни емоција.

На манифестацији "Прозор у наш свијет" данас је премијерно изведена пјесма "Љубав може све", посвећена особама са Дауновим синдромом, аутора Младена Матовића. Он је рекао да је, упркос томе што је основна намјена да ова пјесма буде својеврсна химна дјеце и младих са Дауновим синдромом, одлучено да она буде пјесма све дјеце која имају било какве потешкоће у развоју.

"Наша искрена жеља је да та пјесма живи, да спаја људе, шири љубав и разбија предрасуде", нагласио је Матовић.

На данашњој манифестацији, осим чланова Центра, наступили су и њихови другари из Основне школе "Вук Караџић".

Свјетски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006. године.