latinica  ћирилица
21/03/2015 |  16:52 | Аутор: СРНА

Андрићград- Промовисана књига "Сербиа"

У Андрићевом институту у Андрићграду, данас је промовисана књига "Сербиа", коју су приредили Сања Ћосић, Ново Томић и Ратомир Дамјановић.
Андрићград - промоција књиге "Сербиа" - Фото: СРНА
Андрићград - промоција књиге "Сербиа"Фото: СРНА

Професор на Филозофском факултету у Нишу Јован Пејчић рекао је да се ова књига први пут појавила 1995. године.

- Ријеч је о дјелу које окупља оно што су страни аутори о Србима и српској држави говорили од 19. вијека до данас. Књига је обимна и садржи три тематска дијела. Једна је српски народ, други српска земља и трећи српска духовност - истакао је Пејчић.

Он је навео да су заступљена углавном велика имена свјетске културе и књижевности, који су изблиза познавали српску историју и који су у својим текстовима хтјели да оцртају карактер српског човјека у историјској перспективи.

Новинар и приређивач Ново Томић рекао је да се овим бави 20 година и да има простора да се још толико ради, јер су ове теме неисцрпно море.

- Дошли смо до седмог издања. Написано је десетине текстова о Србима и српској земљи и српском народу. То је једно велико поље за истраживање - рекао је Томић.

Један од приређивача Ратомир Дамјановић рекао је да књига обухвата 350 аутора и око 500 текстова, а да је објављена у два тома.

- Обухвата сва наша историјска раздобља од Немањића, до данашњих дана. Ту је заиста много тема, а највише путописа. Књига има 400 нових страна и ново поглавље које обухвата текстове који су настали од 1999. године до данас - истиче Дамјановић.

Он је рекао да је књига "Сербиа" потребнија нама него свијету, иако је свијет написао ту књигу и "то је њихова задужбина".

- Они пишу о нашим духовним темама, преокупацијама, о историји, а сви истичу да је ријеч о култури отпора против великих моћних сила. Нама је потребна књига да видимо да имамо своје дубоке коријене, да је наша духовност утемељена у наше биће и да не треба да превлада дух самопорицања, него оно што јесмо и што тек треба да будемо - закључио је Дамјановић.