latinica  ћирилица
21/03/2015 |  18:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров упозорава на могуће провокације из Кијева

Русија апелује на Њемачку и Француску да осигурају да Кијев неће испровоцирати насиље у источној Украјини, како би подстакао САД да пошаље наоружање украјинској војсци.
Сергеј Лавров - Фото: AP
Сергеј ЛавровФото: AP

Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров рекао је, у интервјуу руској телевизији, да је забринут да би Кијев могао прибјећи провокацији у циљу подстицања САД да пошаље оружје, преноси Танјуг.

"Провокатори у Кијеву могли би покушати да нешто покрену у намјери да би то утицало на свјетско мњење како би Украјина добило наоружање", рекао је Лавров.

Он је изразио увјерење да би Берлин и Париз, као најважнији "играчи", требало да спријече такав ток догађаја.

Поновио је да се Русија противи слању мировних снага УН на исток Украјине.

САД тренутно разматрају могућност слања наоружања Украјини али још нису донијеле одлуку. Кијев оптужује Москву да се не придржава споразума из Минска, што Русија одбацује.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да је Кијев још једном озбиљно прекршио споразуме из Минска, који предвиђају повлачење тешког наоружања са контактне линије.

Саопштење је постављено на интернет страни МИП-а, као коментар на извјештаје да су новинари Ројтерса снимили видео на којем се види тешко наоружање украјинске војске, на контактној линији на југоистоку Украјине.

Према тим снимцима, тзв. Азов батаљон, користио је 122-милиметарске хаубице Д-30, домета од 22 километра, наводи се у саопштењу.

Снимци су начињени "у близини села Широконо, које мора да буде под строгим надзором специјалне мисије ОЕБС", додаје се у саопштењу.

Руске власти, такође, позивају украјинску страну "да не обмањује међународну јавност" и да се стриктно придржава обавеза садржаних у споразумима из Минска.