latinica  ћирилица
21/03/2015 |  20:52 | Аутор: Б92

Хиршер освојио четврти Кристални глобус!

Аустријски скијаш Марсел Хиршер исписао је нове странице историје поставши први којем је у историји пошло за руком да четири године заредом освоји Свјетски куп.
Марсел Хиршер - Фото: AP
Марсел ХиршерФото: AP

Хиршер је уочи посљедње трку сезоне, недјељни слалом у француском Марибелу, имао 60 бодова предности у односу на Норвежанина Ћетила Јансруда.

Иако је Јансруд имао теоретску шансу да га сутра надмаши, норвешки скијаш је одустао од учешћа у слалому, својој најлошијој дисциплини, и тако је Хиршер успјешно одбранио титулу.

Јансруд од 2011. године није завршио ниједну трку у слалому, па његова одлука да сутра не скија није изненађујућа.

Хиршер је своју прву титулу у Свјетском купу освојио 2011. године и од тада је непобједив. Прије Аустријанца, по четири Кристална глобуса освојили су његов сународник Херман Мајер, Швајцарац Пирмин Цурбриген и Густав Тени из Швајцарске. Више титула од њих има само Луксембуржанин Мар Ђирардели – пет, а Хиршер ће наредне сезоне имати прилику да га сустигне.

Аустријанца наредне сезоне очекује још тежи посао, пошто ће се његов највећи ривал у посљедње три године Аксел Лунд Свиндал вратити на стазу. Свиндал је пропустио цијелу сезону у Свјетском купу због повреде Ахилове тетиве, а његово одсуство Јансруд је на најбољи могући начин искористио.

Хиршер је ове сезоне остварио укупно седам побједа – пет у велеслалому и двије у слалому. Освојио је већ Кристални глобус у велеслалому, а има шансу да исто учини и у слалому у недјељу, али је фаворит ипак Феликс Нојројтер, који има 55 бодова више од њега. Уз све успјехе у Свјетском купу, Хиршер је освојио и злато у суперкомбинацији на Свјетском првенству у Бивер Крику и Вејлу.