latinica  ћирилица
21/03/2015 |  21:49 | Аутор: СРНА

Васић: Одлучно против тероризма и организованог криминала

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић изјавио је вечерас да полиција ради на побољшању организације и да је приоритет борба против тероризма и организованог криминала.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Васић је рекао да је на данашњем састанку у МУП-у Републике Српске у Бањалуци разговарано о стратешким правцима који треба дугорочно да одреде и побољшају рад МУП-а.

Он је навео да је на састанку ресорног министра Драгана Лукача са сарадницима разговарано о побољшању унутрашње организације и систематизације, да би се направио приједлог да се одређене ствари које се сматрају приоритетним тако и третирају.

- То су, прије свега, побољшања рада полиције, у смислу да се униформисана полиција више посвети криминалитету, да се оно што је у полицији нека врста режијског посла, као што је обезбјеђење лица и објеката другачије третира, а у области борбе против криминала најзначајнија ствар је борба против организованог криминала и борба против тероризма - рекао је Васић.

Према његовим ријечима, акценат се у овом периоду ставља на борбу против тероризма, гдје се новом организацијом настоји постићи да се више људи укључи у ту област, да се што боље прати та проблематика да би се успјешно супротставили тим потенцијалним пријетњама.

На питање колико су пријетње тероризма присутне у Републици Српској, Васић је рекао да су то глобалне пријетње, те да је потенцијална опасност што се тиче ових простора пуно израженије због ратне прошлости.

Он је додао да је пуно минско-експлозивних средстава и оружја које је ван касарни, односно под контроли грађана и практично незбринуто, да је то посједовање илегално и да је пуно обучених да се тиме баве.

Напоменуо је да је понекад угроженост не само због кријумчарења, већ и због продаје и донација оружја у ратом захваћена подручја, наводећи примјер покушаја извоза у Украјину, те извоза у Ирак. "Људи који доносе те одлуке праве провокацију према онима који су у том сукобу", рекао је Васић.

Он је потврдио да полиција Српске проводи истрагу о нестанку оргиналног уговора о приватизацији Робне куће "Боска" и да очекује да ће се убрзо утврдити ко је одговоран за то, додавши да постоје овјерене копије уговора и да не може у вези са тим наступити нека штета.