latinica  ћирилица
22/03/2015 |  08:51 | Аутор: СРНА

Васиљковић тражи да га Хрвати испитају у Сиднеју

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, који се већ осам година по хрватској оптужници за ратне злочине налази у притвору у Сиднеју, изјавио је да се бори да не буде изручен Хрватској "јер ће га тамо убити", али је позвао хрватске судије да га испитају у Сиднеју и тај исти захтјев прослиједио правосуђу Аустралије.

Он је подсјетио да је у току жалбени поступак на Врховном суду против рјешења Федералног суда о његовом изручењу Загребу и наглашава да је он политички затвореник, а оптужница за ратне злочине неутемељена.

- Ја сам недужан политички затвореник Аустралије и особа која је дискриминисана, чија су људска права погажена. Нико ме није саслушао и нико није доказао хрватску оптужницу против мене за наводно почињене ратне злочине, рекао је Васиљковић за "Вечерње новости".

Он је позвао хрватске судије да га испитају у Сиднеју и тај исти захтјев прослиједио аустралијском правосуђу.

- Шведска од Енглеске тражи Џулијана Асанжа и испитаће га у Лондону. Србија, која тражи Тихомира Пурду за ратне злочине, испитала га је у Сарајеву. Ако Асанж и Пурда могу да буду саслушани у Лондону, односно Сарајеву, позивам Хрватску да мене саслуша у Сиднеју, каже Васиљковић.

"Новости" пишу, позивајући се на названичне изворе, да Аустралија још није одговорила на службени приједлог Министарства правде Србије, које је министар Никола Селаковић послао аустралијском колеги Мајклу Кинену, у којем предлаже да Аустралија не изручује Васиљковића Хрватској, већ да се омогући његово суђење у Србији.

Лист подсјећа да Аустралија већ годинама држи Васиљковића у самици у затвору Паркли као да је најокорјелији криминалац, а да притом није утврђивала његову евентуалну кривицу.