latinica  ћирилица
22/03/2015 |  08:55 | Аутор: РТРС

Неонска умјетност у Великој Британији

Када су дошле у употребу неонске сијалице биле су право откриће и јачина њихове плавичасте свјетлости никако није могла да се упореди са свјетлошћу обичне сијалице. Развојем технологије неон су замијениле ЛЕД сијалице, међутим неон није пао у заборав, већ у руке умјетника. Ево и како !

 Пад неон- индустрије и доминација ЛЕД освјетљења навело је многе неон- фабрике у Великој Британији да ставе катанац на врата током протеклих година.

Али, у малом студију у Вејкефилду, стара вјештина прављена неона добила је умјетничку димензију.

Ричард Вилијам је основао своју неон- радионицу 2010. године, када су неонске лампе већ лагано почело падати у заборав, а на том тржишту ЛЕД постао доминантан.

Вилијам каже да је одувијек осјећао да постоји нешто посебно у његовом занату.

- Неон је гас у ваздуху који удишемо. То је најраспрострањенији, племенити гас у нашем окружењу. Тако сам често говорио људима - ви заправо удишете неон, али они то заправо не схватају. И то је само чињеница која је интересантна у вези тог неона који се налази унутар стаклене цијеви, тако да га можете видjети. Дакле постоји нешто романтично у томе. То је вjероватно оно што ме је и привукло, рекао је Вилијам.

Вилијам је за кратко вријеме постао један од водећих умјетника у свијету који се служе неонским или хладним катодним цијевима, као основом за исказивање своје креативности.

Његова умјетничка дјела била су изложена на Исланду, у Норвешкој, Француској и Данској, а поставка ће ускоро бити изложена и у Њујорку.

Вилијам и његове колеге сада држе и курсеве неонске умјетности у Великој Британији , који су отворени за јавност, и кажу да скоро свако може да научи да се бави овим, уколико има жељу и бар мало креативности. Али је јако битно да се буде на опрезу приликом обликовања неона, јер и најмања грешка може бити катастрофална.

- Радите са стаклом, које је оштро и може вас посјећи. Радите са ватром, која вас може опећи, а и ти пламенови, са којима радимо су направљени од експлозивног гаса који може експлодирати у погрешним околностима, каже Вилијам.

Користећи 20.000 волти, посебан апарат испумпава ваздух из стакла и потом, захваљујући одређеном притиску, убацује неон или аргон.

Мали постотак живе додаје се у цијеви испуњене аргоном, да би умјетничко дјело добило сјај. Ове неонске креације пружаће свјетло неколико година, након чега би неон требало обновити.