latinica  ћирилица
22/03/2015 |  08:58 | Аутор: РТРС

Мађарска: Изнајмите село за 700 евра дневно

Изнајмљују се бицикли, аутомобили, станови, куће... а да ли сте чули да се изнајмљују читава села? И то је могуће и то не тако далеко од нас... у Мађарској.

У лијепом, али пустом мађарском селу Мегјер, удаљеном око 180 км од Будимпеште, живи само 18 становника. Садашњи челник села Криштоф Пајер, први пут га је посјетио прије 11 година. Био је очаран његовим изгледом, и почео је да купује сеоска имања, а затим је убиједио пријатеље да учине исто. На овај начин желио је да село сачува од гашења, јер су, попут многих других мађарских села, и ово становници напустили, бјежећи у градове.

Потом је одлучио да га изнајми, и то по цијени од 700 евра дневно.

У огласу објављеном на интернету наводи се да изнајмљивање подразумијева све четири улице у селу, начелникову канцеларију, културни центар, аутобуску станицу, стоку и седам кућа изграђених у сеоском стилу. У цијену је урачуната и титула замјеника предсједника, а која би носиоцу тог права омогућила да, током боравка мијења називе четири улице, колико их ово село има.

- Случајно сам дошао у ово село. Посјећивао сам га са пријатељима и схватили смо да је село на путу нестанка. Међутим, путујући по свијету, видјели смо како оваква мала села и заједнице могу да функционишу. Зато смо 2006. године одлучили да исто примјенимо у Мегјеру. Реконструкцију смо почели 2010. године, а сеоске куће за изнајмљивање оспособљене су годину дана касније, рекао је Криштоф Пајер, предсједник мјесне заједнице Мегјер.

Мјештани села нису вјеровали у успјех који је Пајер предвиђао. Међутим, новац који је за спровођење својих идеја добио од државе и из фондова Европске уније, био је довољан да разувјери све њихове сумње.

На мјесто предсједника мјесне заједнице, Пајер је први пут изабран 2006. године, и од тада до сада успио је да селу обезбиједи 700 000 долара, који су уложени у реновирање зграда.

Међутим, појединачно издавање кућа у селу није се показало уносним, зато је одлучено да се путем интернета изнајми цијело село, са свим попратним садржајима, што је и учињено крајем фебруара.

- Појединачно изнајмљивање кућа није било профитабилно. Зато смо дошли на идеју, према неким аустријским примјерима, да изнајмимо цијело село, на шта су пристали и мјештани. На тај начин створили смо овај јединствени туристички пакет, додаје Пајер.

И овај потез показао се као пун погодак. Наиме, од објављивања огласа до данас, Пајер је добио око 400 захтјева, а раније их је знало бити само два или три дневно.

Досадашњи посјетиоци, углавном,су били Мађари, а изнајмљивали су Мегјер за пословне састанке, тим билдинг, прославе вјенчања, рођендане и журке.

Захваљујући огласу на интеренту, нови захтјеви за изнајмљивање села пристигли су из Аустралије, Јужноафричке Републике, Шведске, Сједињених Држава и Холандије.