latinica  ћирилица
22/03/2015 |  09:31 | Аутор: СРНА

Истиче рок за изјашњење о жалби одбране Горана Хаџића

Сутра истиче рок Хашком тужилаштву да се изјасни о жалби одбране бившег лидера Републике Српске Крајине Горана Хаџића на одлуку Трибунала којом је одбачен његов захтјев да из здравствених разолога буде пуштен на привремену слободу, а да ли ће тешко обољели Хаџић бити пуштен знаће се најдаље кроз седам дана.
Горан Хаџић - Фото: REUTERS
Горан ХаџићФото: REUTERS

Хаџићев бранилац Зоран Живановић изјавио је да је у жалби на одлуку, којом је одбачен захтјев одбране уз образложење да Хаџић у Хагу има сву потребну и адекватну здравствену његу и сталан љекарски надзор, наведено да одбрана не тражи пуштање само због лијечења, већ ради опоравка од лијечења хемотерапијом.

- Ова врста терапије увек има нус-појаве, као што су умор, губитак апетита и снаге, мршављење. И страни лекари, експерти, који су га прегледали, сагласили су се да би му боравак код куће пријао ради опоравка, рекао је Живановић за "Вечерње новости".

Он је нагласио да би се Хаџић, уколико буде пуштен, свакако до маја морао вратити у Хаг, јер му тада почиње радио-терапија.

Горану Хаџићу је у новембру прошле године дијагностификован тумор мозга у завршној фази.

Одбрана је тражила његово привремено пуштање на слободу у два наврата, а додатне гаранције дала је и држава Србија.

Хаџић је ухапшен 2011. године на Фрушкој гори и изручен Трибуналу по оптужници за почињене злочине против човјечности у Хрватској и кршење права и обичаја рата од 1991. до 1995. године.