latinica  ћирилица
22/03/2015 |  09:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Србија није отишла ни корак даље ка НАТО-у

Србија је војно неутрална земља и нисмо отишли ни један корак даље ка чланству у НАТО пакту, изјавио је данас први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

- Србија је војно неутрална и немамо намјеру да постанемо чланица НАТО, али постоји заједнички интерес грађења мира у региону, у сарадњи са НАТО," рекао је Дачић за ТВ Пинк, коментаришући Индивидуални план партнерства (ИПАП) између Србије и НАТО, који је почео да се примјењује од прије неколико дана.

То, како је истакао Дачић, представља највиши ниво сарадње са НАТО једне земље која није чланица тог пакта и да се такав споразум са НАТО-ом потписује на двије године.

- Не треба око тога правити спектакл, јер нисмо отишли ни један корак даље ка чланству у НАТО, поручио је Дачић и поновио да то не значи било какву промјену става Србије о војној неутралности земље.

Он је напоменуо да се сарадња Србије и НАТО одвија на добро познатим основама и да са том војном организацијом Србија одраније има Потписан уговор о партнерству за за мир.

Дачић је истакао да је Србије сарадњом са НАТО пактом добила додатне гаранције да било какве косовске безбједносне снаге неће моћи да уђу на сјевер Косова без сагласности НАТО-а.

Дачић је нагласио да је циљ Србије да гради партнерске односе са свима, подсјетивши да Србија има исти статус посматрача и у Организацији за колективну безбједност и сарадњу (ОДКБ), који предводи Русија.

Сарадња Србије са обје стране не угрожава неутралност Србије, рекао је он и подсјетио да Србија изводи војне вежбе и са једном и другом страном.