latinica  ћирилица
22/03/2015 |  10:33 | Аутор: СРНА

Саслушање Јасминке Рамић

Држављанка БиХ Јасминка Рамић, која је у САД оптужена да је помагала у сакупљану новца и средстава за терористичке групе у Ираку и Сирији, сутра ће бити саслушана пред судом у држави Мисури.

Рамићева /42/, која је из Илиноиса, на првом саслушању у петак, 20. марта, добила је копију оптужнице. Суд јој је додијелио правног заступника и одредио притвор до сљедећег саслушања заказаног за сутра.

Рамићева и још пет држављана БиХ оптужени су прошлог мјесеца за завјеру и пружање материјалне подршке и ресурса терористима, као и за помагање терористима. Један оптужени живи у Илионоису, три у Мисурију, а један у Њујорку.

Адвокат одбране Кристијан Геке рекао је у петак, 20. марта, послије појављивања Рамићеве пред судом да још није имао прилику да проучи оптужницу и да не може да је коментарише, јавио је АП.

У оптужници, која је издата 6. фебруара у суду у Сент Луису, наводи се да су оптужени комуницирали телефоном, путем "Фејсбука" и електронске поште, дијелили видео снимке и фотографије у вези са својим плановима, слали новац путем "Пејпала" и "Вестерн јуниона" и да су преко америчке поште у пакетима слали различиту војну опрему.

Осим Рамићеве, оптужени су и Медиха Салкичевић /34/, Рамиз Зијад Хоџић /40/ и његова супруга Седина Ункић Хоџић /35/, те Армин Харчевић /37/ и Нихад Росић /26/.