latinica  ћирилица
22/03/2015 |  11:23 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Сенатор Тед Крус ће се кандидовати за предсједника

Републикански сенатор Тед Крус из Тексаса кандидоваће се за предсједничког кандидата републиканаца, што намјерава сутра да објави, пише данас "Хјустон кроникл".
Тед Крус (Фото: Lauren Victoria Burke) - Фото: AP
Тед Крус (Фото: Lauren Victoria Burke)Фото: AP

Сљедећи предсједнички избори у САД одржавају се 2016. године.

Крус (44) ће званично објавити кандидатуру сутра на универзитету Либерти у Вирџинији. Он ће бити први политичар који ће званично објавити кандидатуру.

Крус је рођен у Канади, отац му је Кубанац, а мајка Американка. Он се 2014. одрекао канадског држављанства и први је сенатор из Тексаса хиспанског поријекла.

Он је један од најоштријих критичара политике актуелног америчког предсједника Барака Обаме, нарочито у области здравства, наводи ТАС.

У Републиканској странци највеће шансе за номинацију за предсједничког кандидата имају гувернер Флориде Џеб Буш, брат бившег предсједника Џорџа В. Буша, гуверенер Њу Џерсија Крис Кристи, сенатори Марко Рубио (Флорида) и Ренд Пол (Кентаки), гувернер Висконсина Скот Вокер, бивши гувернер Арканзаса Мајк Хаклби, конгресмен Пол Рајан (Висконсин) и писац и пензионисани неурохирург Бен Карсон, једини црнац међу њима.

Међу демократама највеће шансе да буду изабрани за предсједничког кандидата имају бивша држава секретарка Хилари Клинтон и актуелни потпредсједник САД Џозеф Бајден.

У фебруару је медијски могул и милијардер Доналд Трамп за лист "Вашингтон пост" изјавио да размишља "озбиљније него икад" да се кандидује за предсједника на изборима 2016.

- Сви мисле да то радим само из забаве или зато што је добро за бренд. Е па, није забавно. Радим то зато што земља има озбиљне проблеме", додао је Трамп који је познат по екстраванацији и саморекламирању.

Он је намјеравао да се кандидује 2012, али је повукао кандидатуру неколико мјесеци пијре избора за страначку номинацију, уз образложење да није спреман да напусти бизнис.