latinica  ћирилица
22/03/2015 |  11:53 | Аутор: РТС

Јака артиљеријска паљба око Доњецка

Јака артиљеријска паљба чула се око Доњецка, упоришта проруских сепаратиста на истоку Украјине, јављају извјештачи Франс преса.

Чула се размјена ватре тешке артиљерије у зони близу аеродрома у Доњецку.

Прес-центар "Штаба за антитерористичку операцију" у Кијеву саопштио је да су током ноћи украјински војници наставили сукобе са нелегалним оружаним формацијама код Доњецка, Луганска и Маријупоља.

Како је наведено, до јутрос је регистровано девет пута отварање ватре из аутоматског оружја и минобацача калибра 82 и 120 милиметара, као и један сукоб који је трајао дуже од пола сата, пренио је Укринформ.

Министарство одбране "ДНР" тврди, пак, да су украјинске снаге безбједности 41 пут отварале ватру на њихове позиције и да су рањена четири припадника проруских снага код села Пески.

Такође, у Доњецку се наводи да је, између осталог, пуцано и на насеља Широкино, Калиновка, Жабуњки, Горловка и село Сигналнаја.

Замјеник командира штаба устаника "ДНР" Едуард Басурин синоћ је оптужио украјинске снаге да су повећале број кршења прекида ватре по читавој линији раздвајања, пренијела је РИА Новости. 

Аеродром у Доњецку од јануара је под контролом побуњеника послије вишемесечних жестоких борби између њих и украјнске војске.

Зона око аеродрома једна је од зона гдје се настављају спорадични сукоби и послије ступања на снагу примирја од 15. фебруара споразумом из Минска, названог "Минск два".

Двије стране се узајамно оптужују да крше споразум постигнут у Минску, уз посредовање француског предсједника Франсоа Оланда и њемачке канцеларке Ангеле Меркел, и у присуству руског предсједника Владимира Путина.