latinica  ћирилица
22/03/2015 |  12:10 | Аутор: РТРС

Општина Рибник на ивици економске пропасти (ВИДЕО)

Општини Рибник пријети економски колапс. Овој неразвијеној, пограничној општини Српске блокирано је више од пола милиона марака након вишегодишњег судског спора због око 25.000 кубика дрвета.
Општина Рибник - Фото: РТРС
Општина РибникФото: РТРС

Општина Рибник 14 година водила је судску битку са предузећем „Тргокомерц“ око спорне обловине, утрошене за изградњу два објекта у овој локалној заједници.

Блокада једне четвртине буџета, довела је у питање функционисање општине , чије руководство апелује на судске органе да хитно ријеше њихов захтјев за ревизију поступка. 

Прича је почела прије 19 година, када је формирањем општине Рибник Влада Српске донијела одлуку о ванредној сјечи 25.000 кубика шуме у циљу изградње зграде општине Рибник и Полицијске станице.

Закључен је уговор између општине, Шумарије и извођача радова, предузећа „Тргокомерц“ из Чађавице. Објекти су изграђени, али су остале неријешене финансијске обавезе према „Тргокомерцу“, па су услиједиле тужбе за наплату дуга.

Након 14 година суђења, правосудни органи одлучили су у корист „Тргокомерца“ и на рачуну општине Рибник блокирали око 573. 000 марака. Од тада, општина Рибник је на ивици економске пропасти, а Врховном суду уложили су захтјев за ревизију поступка.

- Функционисање је на минимуму минимума. Сведени смо на такорећи дневне приходе и онда оцјењујемо приоритете. Сама општина неће моћи поднијети овај терет финансирања и извршења ове пресуде, па ћемо морати тражити помоћ виших органа власти, рекао је Горан Савић, начелник општине Рибник.

Власник предузећа „Тргокомерц“ Миро Јуришић није желио стати пред нашу камеру. У телефонском разговору поручио је: „правда је спора, али достижна“. У општини Рибник истичу да ни они не могу наплатити свој дуг од Тргокомерца.

- И ми имамо једну пресуду против нашег тужиоца „Тргокомерца, која данас вриједи негдје око 170. 000 марака и не можемо је наплатити ради блокаде рачуна „Тргокомерца“, додаје Савић.

У Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске истичу да немају никаквих ингеренција када је ријеч о овом случају. Ипак, биће разговора.

- Спремни смо разговарати са општинским руководством како би се нашло најбоље могуће рјешење онако како смо то чинили до сада и са осталима. Општина Рибник је према одлуци Владе разврстана у категорију неразвијене општине и учествује у додјели средстава којим је регулисана и намјена трошења, истакла је Драгана Булић,портпаролка Министартва управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Овогодишњи буџет општине Рибник износи 3. 600. 000 марака. За сада не касне плате буџетским корисницима, али би могли бити доведени у питање капитални пројекти.