latinica  ћирилица
22/03/2015 |  12:41 | Аутор: Б92

Зеверин Фројнд побједник Свјетског купа у ски скоковима

Њемачки ски скакач Зеверин Фројнд освојио је Свјетски куп захваљујући већем броју побједа, иако је сезону завршио са истим бројем бодова као Петер Превц.

Фројнд је посљедње летове на Планици завршио на седмом мјесту, док је Превц био други, што их је изједначило са по 1.729 бодова, али је Кристални глобус отишао у руке Нијемца.

Правила Свјетског купа су јасна по питању сценарија о истом броју бодова и тада се гледају побједе, а уколико су и по томе скакачи изједначени, одлучују подијуми.

Фројнд (26) је на тај начин постао трећи Нијемац који је освојио Свјетски куп, након Мартина Шмита и Јенса Вајсфлога. Нијемци су на Кристални глобус чекали од 2000. године, када је Шмит освојио свој други и уједно посљедњи. Вајсфлог је Свјетски куп освојио 1984. године, такмичећи се под заставом Источне Њемачке.

Нијемац је по том питању знатно надмашио Превца, пошто је током овогодишњег Свјетског купа остварио девет тријумфа, а млади Словенац само три.

На последњем такмичењу сезоне славио је Словенац Јуриј Тепеш, укупним скором од 436,4 бода, односно летовима од 230,5 и 244 метра. Други је био Превц, испред Рунеа Велте из Норвешке.