latinica  ћирилица
22/03/2015 |  14:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Америчким маринцима савјетован опрез због џихадиста

Америчка морнарица је данас апеловала на своје припаднике да буду на опрезу након што је џихадистичка организација Исламска држава објавила наводна имена и адресе 100 војника и позвала присталице да их убију.
Амерички маринци (Фото: Wakil Kohsar) - Фото: AFP
Амерички маринци (Фото: Wakil Kohsar)Фото: AFP

- Опрез и мјере заштите остају приоритет за команданте и њихово особље. Препоручујемо маринцима и члановима њихових породица да провјере своје трагове на Интернету и друштвеним мрежама и потруде се да подесе опције за приватност тако да ограниче количину доступних личних информација, саопштио је потпуковник Џон Колдвел, пренио је АФП.

Група која себе назива Хакерска дивизија Исламске државе објавила је информације о припадницима ваздухопловства, војске и морнарице које су, наводно, њени хакери прибавили на Интернету. Међу тим информацијама су и њихове фотографије и чинови.

Та хакерска група тврди да је информације преузела са владиних сервера, из њених база података и мејлова.

Међутим извор из министарства одбране је за лист "Њујорк тајмс" рекао да се већина информација, заправо, налази у јавним досјеима и да нема назнака да су хакери преузели податке са владиних сервера.

- Пошто имамо огромну количину података са различитих сервера и из база података, одлучили смо да објавимо 100 адреса да би наша браћа која бораве у Америци могла да се обрачунају са вама, поручила је Хакерска дивизија Исламске државе.

- Сада смо вам олакшали посао тако што смо вам дали адресе, све што треба да урадите је да направите посљедњи корак, па шта чекате?, навела је у поруци та хакерска група.

Самопроглашени хакери су рекли да се 100 војника чија су имена објављена борило против Исламске државе у Ираку, Сирији и Јемену.

Званичник Пентагона је агенцији АФП рекао да преиспитују објаву хакерске групе.

- Не могу да потврдим вјеродостојност ове информације, али радимо на томе", казао је неименовани званичник.