latinica  ћирилица
22/03/2015 |  16:26 | Аутор: СРНА

Рибник- Протест због изгрдње МХЕ "Медна" (ВИДЕО)

Предузеће ЛСБ електране Бањалука саопштило је да посједује сву потребну документацију за изградњу MХЕ "Медна" на подручју општине Рибник.
Рибник -протести - Фото: СРНА
Рибник -протестиФото: СРНА

У саопштењу овог предузећа поводом протеста који је организовала група грађана на локалитету изградње ове хидроелектране, наводи се да ЛСБ електране, као инвеститор, "изводи градњу објекта у складу са пројектном документацијом и у оквирима одређеним релевантним дозволама".

- Нетачне су тврдње групе грађана да је подручје изградње мале ХЕ "Медна" на било који начин угрожено, јер је предузеће ЛСБ електране урадило Студију утицаја на животну средину, те прошло законску процедуру за добијање потребних дозвола - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да ће МХЕ "Медна" производити и продавати произведену електричну енергију у складу са важећим законима Републике Српске.

- Та регулатива важи за све објекте те врсте и не разликује се од система других земаља. МХЕ "Медна" посљедично нема било какав посебан статус у смислу продајне цијене или услова продаје произведене електричне енергије - додаје се у саопштењу.

Друштво ЛСБ електране наводи да "има подршку мјештана који живе у околину локалитета изградње мале ХЕ Медна који су увидјели све предности ове инвестиције".

Покрет "Коалиција за заштиту Сане" поводом Свјетског дана вода организовала је данас протест због изградње МХЕ "Медна" на ријеци Сани у Доњим Врбљанима.

Наташа Црнковић из Центра за животну средину из Бањалуке рекла је да су се са представницима локалне заједнице мирно окупили да покажу неслагање са плановима за изградњу мале хидроелектране, наводећи да се окупило стотињак особа, локално становништво и људи из Бањалуке, Приједора и Мркоњића.

Један од чланова Коалиције Борислав Јанковић рекао је да окупљени желе да симболично кажу да траже да радови буду обустављени, наводећи да "је све до сада урађено незаконито и без потребне папирологије".

- Овдје се чини непоправљива грешка, пробијање тунела и свођење ријеке три километра и узимање најљепшег кањона - рекао је Јанковић.

У септембру прошле године у Доњим Врбљанима код Рибника почела је изградња МХЕ "Медна", номиналне снаге 4,9 мегавата, што је пројекат укупне вриједности од 20 милиона евра.

Изградњу електране финансира аустријска енергетска група Келаг, у чијем је власништву љубљански Интеренерго, а производиће 21 гигават час електричне енергије, што је довољно за снадбијевање више од 6.000 домаћинстава.

Влада Републике Српске одобрила је дозволу за рад објекта до 2041. године компанији ЛСБ електране, чији је стоодстотни власник Интеренерго.