latinica  ћирилица
22/03/2015 |  17:20 | Аутор: СРНА

Српска има богат хидроенергетски потенцијал (ВИДЕО)

Република Српска је, захваљујући богатом хидроенергетском потенцијалу, једна од ријетких земаља у свијету која успијева да из својих хидроелектрана покрије више од половине, чак и до 55 одсто, електроенергетске потрошње, саопштено је из Вода Српске.

Поводом Свјетског дана вода, наведено је да је енергија воде најзначајнији обновљиви извор енергије, а уједно и једини који је економски конкурентан фосилним горивима и нуклеарној енергији. Посљедњих 30-так година у свијету је производња енергије у хидроелектранама утростручена, али је тиме удио хидроенергије повећан на само 1,6 одсто свјетске потрошње струје. Процјењује се да је искориштено око 25 одсто свјетског хидроенергетског потенцијала, а већина неискориштеног потенцијала налази се у неразвијеним земљама.

Воде Српске истичу, да је вода постала један од најзначајнијих стратешких ресурса у свијету, те се може назвати и "нафта за 21. вијек".

Иако се вода својим хидролошким циклусом обнавља и ствара значајне годишње обновљиве залихе, због пораста броја становништва, повећане пољопривредне производње хране и тежње за бољим животним стандардом, потребе за водом све се више повећавају, тако да она постаје ресурс који је ограничен, упозоравају из Вода Српске.

Укупна количина вода на Земљи је око 1,39 милијарди километара кубних, а од укупне количине на планети 97,5 одсто је слана вода, а 2,5 одсто слатка вода. Највећи дио слатке воде је "заробљен" ледењацима /68,9 одсто/, док подземне воде чине 30,8 одсто, а ријеке и језера тек 0,3 одсто свеукупне слатке воде.

Забрињавајућа је околност што је евидентан стални тренд смањивања расположивих залиха воде по становнику на свим континентима, овакав тренд је, како се наводи, посљедица, прије свега, пораста броја становника, климатских промјена, пораста броја великих градова, као и све већег загађења, посебно површинских вода. Око 1,2 милијарде људи данас нема безбједну воду за пиће, а експерти очекују да ће тај број до 2025. године порасти на 5,5 милијарди.

Сваке године у свијету умре око 15 милиона људи због болести изазваних загађеном водом за пиће, наводи се у саопштењу. Према подацима УН, 2,6 милијарди људи на земљи, односно 41 одсто свјетске популације, нема обезбијеђене услове за одржавање личне хигијене, као ни организованог начина прикупљања и одвођења течног отпада.

Из Вода Српске подсјећају, да је вода темељна потреба за живот и развој људског друштва, те да је одрживо управљање водама неопходно у условима пораста броја становништва и повећаних притисака на водне ресурсе. Најреалније и нејефикасније мјере у садашњости и скрој будућности су свеобухватна штедња и заштита водних залиха са драстичним смањењем специфичне потрошње воде, посебно за наводњавање и индустрију, смањивање испуштања отпадних вода у хидрографску мрежу, изградња уређаја за пречишћавање отпадних вода, веће кориштење локалних вода регулацијом сезонског и дугорочног ријечног отицања.

"За нафту постоје алтенативе, али замјене за воду нема", наводи се у саопштењу.