latinica  ћирилица
22/03/2015 |  17:47 | Аутор: Б92

ЕУ: Србија мора да мијења правосуђе

У процесу приближавања ЕУ, једна од сугестија ЕУ у Београду су измјене уставног и законског оквира које би гарантовале независност судија и тужилаца.
Србија и ЕУ - Фото: РТРС
Србија и ЕУФото: РТРС

Члан Радне групе која анализира измјене уставног оквира, Владан Петров, каже да кад је у питању независност тужилачке функције ни Венецијанска комисија не говори о тој обавези, али за судијску, дилеме нема.

- Треба ублажити утицај политике на избор судија, треба да не кажем елиминисати политичаре. Не треба министар правде да буде у Виском савјету - не треба ни посланик - рекао је он.

Измјене се раде да би се Скупштина искључила из процеса избора предсједника судова, судија, јавних тужилаца односно замјеника јавних тужилаца, као и чланова Високог савјета судства и Државног вијећа тужилаца. У делегацији Европске уније у Београду наводе да око свега тога треба да се обезбиједи најшира могућа подршка у друштву. Скупштинска опозција подржава најављене измјене.

Иначе, шеф делегације ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт је раније упозорио да Поглавље 23 о правосуђу има изузетан утицај на цјелокупан процес преговора и да изостанак напретка може да закочи преговарачки процес у цјелини.