latinica  ћирилица
23/03/2015 |  08:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас у Берлину: Грчко-њемачко прољеће?

Грчки премијер Алексис Ципрас данас ће први пут посјетити Берлин, гдје ће се састати с канцеларком Ангелом Меркел, која је већ упозорила да Грчку чека тежак пут, али и дипломатски позвала на даљи дијалог.
Грчки премијер Алексис Ципрас - Фото: AP
Грчки премијер Алексис ЦипрасФото: AP

Грчки премијер пред посјету изјавио је да његов састанак с њемачком канцеларком неће бити под притиском преговора који се воде и да ће они разговарати о јачању билатералних односа и важним питањима која се односе на Европу.

Грчки премијер је рекао да ово није вријеме за славље, већ за напоран рад, за преговоре, али и за руковођење земљом.
Љевичар Ципрас долази у посјету конзервативној Меркеловој у условима озбиљних политичких дискусија и несугласица на тему дужничке кризе и захтјева Атине да јој Њемачка исплати ратну одштету за убиства и штету, која су починиле њене трупе за вријеме Другог свјетског рата.

Атмосферу додатно усијавају и бројне изјаве на обје стране - од њемачких "приједлога" да Грци продају острва и тако се ријеше дугова и тврдњи да су Грци лијени па им зато иде лоше, до грчких "идеја" о запљени њемачке имовине и "узвратних" парола с Меркеловом у фашистичкој униформи...

Ципрасова посјета је у вријеме у коме, судећи бар по анкетама, већина Нијемаца подржава "грексит", односно, грчки одлазак из еврозоне, а један број њих поставља и питање ко је за Европу и Њемачку опаснији - Ципрас или руски предсједник Владимир Путин. А, Ципрас је за Њемачку, између осталог, кажу аналитичари, опасан, јер жели да блокира тешке мјере штедње и захтијева ратну одштету.

Он је опасан, зато што би кредити од 250 милијарди евра из протеклих пет година могли да пропадну, са штетом по Њемачку од око 70 милијарди евра и што би, уколико би чланице ЕУ изашле у сусрет Ципрасовим жељама, то могло да анимира друге политичаре у Шпанији или Италији да, такође, траже олакшице. Опасан је и због тога што би Грчка могла да поново уведе драхму, што би изазвало земљотрес у еврозони.

Ипак, најава добрих вијести уочи посјете Берлину могла би да буде чињеница да је Грчка крајем недјеље пристала да кредиторима достави нови списак реформи у року од неколико дана да би добила новац. Ципраса је сада у Берлин позвала лично Меркелова, медији кажу након што је однос двојице министара финансија - Јаниса Варуфакиса и Волфганга Шојблеа - постао прилично лош.

Меркелова је тиме у своје руке узела "случај Атина", тако да би се од ове Ципрасове посјете могли очекивати барем назнаке њемачко-грчког помирења. То, управо Ципрас - судећи према њемачким медијима који се позивају на атинске дипломатске изворе - и жели наводећи да је циљ његове посјете смирење односа између Берлина и Атине као и да он сам сада жели да у своје руке узме рјешење финансијске кризе.

Ципраса, који у џепу већ има карту за 8. април за Москву, у Берлину, изгледа, неће дочекати само пруска хладноћа, већ и мало зубатог сунца, јер је њемачка влада, непосредно пред његов долазак, послала прве сигнале спремности за компромис.
Државни министар у Министарству иностраних послова Михаел Рот је у дискусијама о грчким захтјевима за ратном одштетом, показао отвореност за подршку идеји о њемачко-грчком фонду. Тако би компромис у неспоразумима на релацији Берлин-Атина могао да значи да Њемачка, додуше, неће платити репарације за штету коју су нанијели нацисти, али ће дати више новца за њемачко-грчко помирење, тумаче њемачки медији Ротову изјаву.

Из редова њемачке опозиције већ су и раније стизале такве изјаве подршке грчким захтјевима, а шеф посланичког клуба у Бундестагу партије Зелени Ренате Кинаст затражила је од Меркелове формирање фонда за грчке жртве њемачке окупације и предложила да се једна таква декларација представи управо на сусрету с Ципрасом.

Сама Меркелова је пред Ципрасов долазак позвала на даљи дијалог с Грчком, рекла да се радује сусрету у Берлину и одмах ставила Грцима до знања да криза ни из далека није превладана и да их чека дуг и тежак пут, на коме ће једни помагати, а други се придржавати обавеза. Тиме је Меркелова, тик пред долазак госта из Атине, јасно ставила до знања да се обавезе морају испуњавати, без обира на то која грчка влада их је преузела.