latinica  ћирилица
23/03/2015 |  08:18 | Аутор: СРНА

Де Гвиндос: Атина да спроведе обећане реформе

Еврозона неће вршити никакве уплате готовине Грчкој уколико та земља не усвоји и не спроведе све реформе са којима се Атина сагласила у фебруару, изјавио је шпански министар економије Луис де Гвиндос.

"Видјећемо да ли је листа реформи довољно свеобухватна. Међутим, неће бити никакве транше прије него што се не покаже да су реформе одобрене и спроведене", истакао је Де Гвиндос за британски дневник "Фајненшл тајмс".

Аналитичари наводе да став Шпаније изазива додатан притисак на Грчку три дана након што је Атина обећала да ће испунити захтјеве кредитора за шири приједлог економских реформи како би била ослобођена неопходна средства.

"Нико не може да крши правила. Излазак из еврозоне Грчке или било које друге чланице била би грешка. Али, прекршити правила била би слична, ако не и већа грешка", нагласио је Де Гвиндос, додајући да грчка Влада треба да се врати политици претходне администрације.

Грчки премијер Алексис Ципрас, који је сугерисао да ће у року од седам или десет дана понудити пун пакет реформи, састаће се сутра с њемачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину.