latinica  ћирилица
23/03/2015 |  08:19 | Аутор: ТАНЈУГ

СБ УН једногласно подржао предсједника и јединство Јемена

Савјет безбједности Уједињених нација је једногласно усвојио изјаву којом су подржале предсједника Јемена Абда Рабоа Мансура ел Хадија и јединство те земље, упркос упозорењима да она клизи у грађански рат.
Јемен - Сукоби у Сани - Фото: REUTERS
Јемен - Сукоби у СаниФото: REUTERS

"Савјет безбједности потврђује снажну посвећеност јединству, суверенитету, независности и територијалном интегритету Јемена", саопштило је 15 чланица СБ УН, у изјави усвојеној на ванредном састанку у Њујорку.

У обраћању Савјету путем видео линка из Катара, специјални савјетник УН Џамал Бенумар, који је неколико мјесеци покушавао да посредује у рјешавању сукоба, упозорио је да се, судећи по најновијем развоју догађаја, Јемен налази на ивици грађанског рата.

"Земља ће све више и више клизити у насиље. Позивам све стране да, због растућих тензија, схвате озбиљност ситуације и смире је уздржавањем од провокација и насиља. Миран дијалог је једини пут напријед", истакао је Бенумар.

СБ УН је "подржао легитимитет" Хадија, наводи се у саопштењу и запријетио санкцијама против шиитске милиције познате као Хути, која је заузела аеродром у стратешки важном граду Таез.

Од августа 2014. у Јемену траје тешка политичка и безбједносна криза, да би крајем јануара, оружана група Ансар Алаха приморала предсједника Хадија и владу да поднесу оставку, а побуњеници преузели контролу над престоницом Саном и неколико сјеверних провинција.

Предсједник Хади налази се у луци Аден на југу Јемена, гдје је наставио да обавља дужности предсједника пошто је и даље, на међународном нивоу, признат као шеф државе. Прије четири дана, у Адену су вођене жестоке борбе између јеменских снага безбједности и побуњеника, када су Хути употријебили и ратне авионе.

Дан касније, СБ УН усвојио је изјаву којом се осуђује напад на предсједничку палату, а чланови Савјета изразили су подршку предсједнику Хадију као легитимном предсједнику државе. Хади је претходно оптужио про-иранску Хути милицију да је организовала државни удар, а Сједињене Америчке Државе завршавају евакуацију свог персонала која је почела у петак увече, због како су навели, погоршања безбједносне ситуације у земљи.