latinica  ћирилица
23/03/2015 |  08:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Социјалисти побиједили у Андалузији, Подемос трећи

Социјалисти су задржали регионалну власт у Андалузији, показују дјелимични резултати. Шпанска антилиберална странка Подемос трећа је по резултату регионалних избора, што је била проба за ту савезницу грчке странке Сириза.

Странка радикалне лљевице, на чијем је челу у Андалузији европосланица Тереса Родригес (33), добила је 14,9 одсто гласова, односно 15 мјеста у регионалном парламенту са 109 посланика.

Андалузијска Социјалистичка партија је добила 37,6 одсто гласова, објављено је послије пребројавања 53,1 одсто гласачких листића. То јој даје 50 посланика.

У паду у односу на претходне изборе марта 2012. (39,6 одсто гласова и 47 мјеста), ПСОЕ не би, по овим резултатима, имала апсолутну већину (55 мјеста), те би требало да нађе савезника да би остала на власти.

Народна странка (ПП, десница), на власти у Мадриду, претрпјела је велики неуспјех у упоришту Социјалиста: освојила је, по дјелимичним резултатима, 25 одсто гласова, или 32 мандата, док је 2012. године добила 40,7 гласова и 50 мјеста.

С нестрпљењем очекујући ове изборе, послије доброг резултата на евро-изборима маја 2014. (1,2 милиона гласова, пет чланова Европског парламента), Подемос је успио да уђе у регионални парламент Андалузије, али није успио да надмаши друге двије странке које се смјењују на власти у Шпанији већ 33 година - ПП и ПСОЕ.

Други новајлија на политичкој сцени, партија десног центра Сиудаданос, је на недјељним изборима у Андалузији четврта с 8,6 одсто гласова и осам посланичких мјеста.

Настала у Каталонији средином 2000-их и, као и Подемос, осуђујући корупцију, Сиудаданос такође покушава да доспије на најширу, државну сцену већ ове године, током које се одржавају и други регионални и општински избори у мају, избори у Каталонији су септембра, а посланички крајем ове године.

Око 6,5 милиона грађана Андалузије, најмногољуднијег региона Шпаније, било је позвано на пријевремене изборе послије раскида пакта социјалиста и еколошко-комунистичке Изкуиерда Унида (ИУ) којој ће, по анкети послије гласања, остати шест до седам посланичких мјеста (7,3 гласова).