latinica  ћирилица
23/03/2015 |  08:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Бренан: Можемо спријечити Иран да постане нуклеарна сила

САД су увјерене да могу спријечити Иран да произведе нуклеарно оружје чак и ако се та земља повуче из преговора о свом нуклеарном програму.

Директор ЦИА Џон Бренан је за телевизију "Фокс њуз" рекао да Америка има на располагању више начина да спријечи да Иран постане нуклеарна сила, преноси АФП.

"Има неколико ствари које САД могу да ураде да би спријечиле Иран да произведе атомску бомбу", рекао је Бренан.

Иран и шест свјетских сила преговарају о споразуму о спорном техеранском нуклеарном програму у замјену за укидање санкција.

"Предсједник САД Барак Обама је јасно ставио до знања да ћемо спријечити Иран да произведе нуклеарно оружје. И ако одлуче да иду тим путем знају да ће то учинити на сопствени ризик", додао је Бренан.

У одговору на питање о успјеху Америке у надгледању иранског нукеларног програма, Бренан је признао да америчка обавјештајна активност по том питању није била идеална.

"Мислим да смо посљедњих 10 година тек учили када се ради о томе. Сада можемо имати бољи план и прилику да утврдимо неке ствари које кажу да ће урадити, а не ураде", објаснио је он.

На питање да прокоментарише извјештаје о постојању подземног нуклеарног постројења у близини Техерана, Бренан је одговорио: "Увјерен сам да добро разумијемо шта подразумјева ирански нуклеарни програм".

Он се осврнуо и на могућност трке у наоружавању у том дијелу свјета, рекавши да су партнери у Перзијском заливу, укључујући Саудијску Арабију, увјерени да САД могу бити гарант регионалне безбједности.

"Ми ћемо наставити блиску комуникацију и увјерен сам да ће Саудијци бити одговоран партнер и играч у региону", закључио је Бренан.