latinica  ћирилица
23/03/2015 |  08:53 | Аутор: СРНА

Чолаковић: Пријети блокада Мисије БиХ у Њујорку

Амбасадор БиХ у Сталној мисији при УН Мирсада Чолаковић изразила је бојазан да ће, уколико се настави тренд "дивљања" курса америчког долара, сигурно доћи до блокаде рада ове мисије.
Њујорк - Фото: AP
ЊујоркФото: AP

Чолаковићева је рекла да је финансијско стање такво да службеници и нижерангиране дипломате дословно преживљавају, а да у случају даљег раста долара није сигурно да ли ће добити и износе за пуну станарину.

"То би потпуно урушило углед БиХ, поготово у овом моменту када нам Европа отвара врата, када смо у три или четири најважнија тијела УН, о чему нико не пише", рекла је Чолаковићева за "Независне новине".

Говорећи о одговорности за ситуацију да је БиХ као једина земља у региону везала буџет дипломатско-конзуларних представништава за домаћу валуту, Чолаковићева је рекла да Министарство иностраних послова не може самостално доносити одлуке и да је то питање и за Савјет министара и Парламент БиХ.

"Систем је заказао, а можете се и увјерити колико смо се свих ових година обраћали Министарству иностраних послова, а МИП покушавао да са своје стране образложи стање", истакла је Чолаковићева.