latinica  ћирилица
23/03/2015 |  09:01 | Аутор: СРНА

Атојан: Неопходне реформе за наставак помоћи ММФ-а

Резидентни представник Међународног монетарног фонда у БиХ Рубен Атојан изјавио је да ће формирање власти у Федерацији БиХ и на нивоу БиХ олакшати дијалог с овом финансијском институцијом, али да је за наставак њене помоћи БиХ неопходно провести кључне реформе.
Рубен Атојан - Фото: архив
Рубен АтојанФото: архив

Атојан је рекао да, без обзира на значајан напредак који је у оквиру стендбај-аранжмана постигнут на пољу фискалне консолидације, дефицит јавног сектора, као и обавезе влада по основу сервиса дуга у наредним годинама остају знатне.

"У случају изостанка транши од ММФ-а, ове потребе за финансирањем би се морале покрити алтернативним изворима финансирања или агресивнијом консолидацијом потрошње у јавном сектору", рекао је Атојан за "Глас Српске".

Он је додао да је за БиХ у оквиру садашњег стендбај-аранжмана дозначено око 498 милиона евра, док је износ недозначених средстава око 159 милиона, од чега би око 70 милиона требало да буде дозначено по закључивању осмог прегледа.

Говорећи о евгентуалном увођењу диференциране стопе пореза на додатну вриједност, Атојан је навео да би то узроковало проблеме, јер би умањена стопа олакшала пореску евазију и довела до додатне ерозије пореске основице, а виша стопа негативно утицала на пореску дисциплину.

"Наша препорука је да буде задржана постојећа структура и стопа ПДВ-а, да би била очувана ефикасност и висок ниво прихода, а истовремено заштићене сиромашне категорије становништва квалитетним и боље циљаним програмима социјалне помоћи", рекао је Атојан.