latinica  ћирилица
23/03/2015 |  09:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Хамонд: Лондон неће признати Крим у саставу Русије

Шеф британске дипломатије Филип Хамонд изјавио је данас да Лондон неће признати припајање Крима Русији, на шта је Русија поручила да ће сваки позив да се Крим врати Украјини сматрати нарушавењем територијалног интегритета Русије.

"Нелегална анексија Крима коју је извршила Русија прије годину дана представљала је флагрантно кршење међународног права. То је показало потпуно непоштовање суверенитета и територијалног интегритета Украјине, и ја то најоштрије осуђујем", поручио је Хамонд у саопштењу које је издала британска влада.

Како је принео Спутњик, Хамонд је у саопштењу нагласио "да Русија мора да Крим врати Украјини".

Франц Клинцевич, замјеник шефа посланичке групе странке Уједињена партија Русије у руском парламенту, осудио је Хамондову изјаву.

"Наш одговор ће бити јасан. Од марта 2014. године Крим је дио руске територије. У том смислу, нема разлике између Крима и, на примјер, Полуострва Камчатка. Због тога, сваки позив на враћање Крима Украјини ми сматрамо кршењем територијалног интегритета Русије", рекао је Клинцевич.

Посланик у руском парламент Алексеј Пушков је, реагујући на Хамондову изјаву, рекао да Крим има више права да буде дио Руске Федерације него што Фокландска острва имају право да буду у саставу Велике Британије, пренио је Спутњик.