latinica  ћирилица
23/03/2015 |  09:28 | Аутор: ФЕНА

Давиди: БиХ мора да проведе широке реформе

Покретање процедуре за активирање Споразума о стабилизацији и придруживању (САА) БиХ с ЕУ није нешто што је само по себи револуционарно, али јесте први значајнији корак на путу ка Европској унији. Поготово је важно ако знамо да у протеклих неколико година БиХ није имала значајније кораке у процесу европских интеграција, рекао је отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.
Отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди. - Фото: СРНА
Отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.Фото: СРНА

Он је нагласио да БиХ, осим социоекономских реформи, мора спровести и много шире реформе на путу приступања Европској унији.

Делегација ЕУ у БиХ обавијестила је Надзорно тијело за праћење спровођења Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина да друга транша средстава за процесуирање предмета ратних злочина за 2015. годину неће бити уплаћена БиХ док не буде усвојена Стратегија за реформу сектора правде у БиХ (СРСП) за период 2014.-2018.

Упитан какве би то посљедице изазвало, Давиди је одговорио да би рекао да, прије него што се крене с осмишљавањем плана Б, прво види хоће ли се план А реализирати онако како је замишљен.

У том смислу, за сада се још надамо да ће они увјети који се вежу уз ослобађање средстава из друге трансе бити и испуњени - рекао је.

Коментаришући актуелну блокаду Дома народа Парламента БиХ, односно ситуацију да би реформе могле бити доведене у питање, рекао је да је у овом тренутку заиста преурањено давати било какве оцјене.

''Мислим да требамо прије свега видјети о чему се тачно ради, да ли је ријеч о некој пролазној епизоди или ће то прерасти у нешто веће. Ја бих да сачекам да видим о чему се ради па да се онда о томе изјаснимо '', оцијенио је Давиди за Аваз.