latinica  ћирилица
23/03/2015 |  09:38 | Аутор: СРНА

Париз: Ниво опасности од џихадиста "без преседана"

Опасност од џихадистичког напада у Француској достигла је "ниво без преседана" и неизбјежни су нови напади, рекли су неименовани званичници безбједности.

"Опасност је стална. Не прође дан без узбуне, открића нове мреже која покушава да пошаље људе у Сирију или Ирак или интервенције снага безбједности", рекао је један извор у Министарству одбране Француске.

Извор наводи да постоји од 2.000 до 3.000 људи, можда чак и 4.000, који су идентификовани или осумњичени за планирање терористичких напада, преноси данас АФП.

Извор истиче да нису сви ти људи аматери, многи су високо образовани.

Експерти при француском Министарству одбране рекли су да "џихадисти користе најбоље технике шифровања и прикривања и да службе безбједности морају да се боре да их достигну.

"Када год окружимо неку мрежу видимо да сваки члан има седам или осам СИМ картица које стално мијењају. А врло често уопште не користе телефоне, користе месинџере", наводи извор.

Највећа опасност пријети од 200 лица која су се вратила с обуке или сукоба у областима које контролишу припадници Исламске државе у Ираку и Сирији.

"Они су изгубили све кочнице што се тиче насиља", рекао је други званичник безбједности, у тиму за борбу против тероризма.

Снаге безбједности стављају их под оштру присмотру, али ресурси су лимитирани и власти су свјесне да милитанти могу да чекају годинама прије него крену у акцију.