latinica  ћирилица
23/03/2015 |  10:51 | Аутор: СРНА

"Освит": Билећке оскаровце "вратити" у завичај

Завичајни клуб "Освит" из Билеће планира да уз помоћ шире друштвене заједнице покрене интернационалну ревију филма под називом "Дани билећких оскароваца" да би позната глумачка имена, међу којима су Карл Малден и Душан Вукотић, чији су коријени из ове херцеговачке општине "вратили " у свој град.
Душан Вукотић и Карл Малден  (Фото:Wikipedia/Celest.ru, Bas-Celik) - Фото: илустрација
Душан Вукотић и Карл Малден (Фото:Wikipedia/Celest.ru, Bas-Celik)Фото: илустрација

Предсједник "Освита" Миодраг Хрњез-Љумо отврдио је Срни да ће у част филмских великана отворити и "Собу билећких оскароваца".

"Све искрене жеље се остварују, а чланови Завичајног клуба `Освит` Билећа не губе наду да ће идеја бити реализована у овом малом, али знаменитом херцеговачким граду", каже Хрњез.

На дан рођења билећког оскаровца Карла Малдена, чији су коријени од билећких Секуловића, Завичајни клуб "Освит" јуче је у Дому културе "Јевто Дедијер" у Билећи организовао приказивање филма "На доковима Њујорка".

Маестрална глума у овом филму Карлу Малдену је донијела номинацију за "Оскара" за најбољу споредну мушку улогу.

О животу Карла Малдена (Младена Ђорђа Секуловића) говорила је глумица аматерског позоришта Завичајног клуба "Освит" Драгана Мискин.

Завичајни клуб "Освит" пружа велику подршку и културном стваралаштву младих умјетника у Билећи, па је поводом Свјетског дана поезије - 21. марта и почетка прољећа, већ четврту годину уприличио програм под називом "Млади пјесници будућности вјесници".

У програму, који је одржан током викенда, у Дому културе "Јевто Дедијер" у Билећи, уз поруку "Волите да волите" учествовало је десетак билећких основаца и средњошколаца који су казивали своје стихове и подсјетили све на снагу, важност и љепоту пјесничке ријечи.

У музичком дијелу програма учествовали су Никола Бјелица и Слободан Јањић.

Завичајни клуб "Освит" планира да штампа и збирку пјесама свих учесника манифестације "Млади пјесници будућности вјесници", као још један вид подстицаја креативног стваралаштва младих Билећана.