latinica  ћирилица
23/03/2015 |  10:56 | Аутор: Независне

БиХ ће вратити дуг упркос расту долара

Босна и Херцеговина у овој години вратиће 612,8 милиона КМ спољног дуга, а без обзира на раст долара, који је задуженост БиХ повећао за чак 68,5 милиона КМ, отплата дуга ће бити у планираним оквирима.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Како су рекли у Министарству финансија и трезора БиХ, у планирање годишњег буџета уз ставку за отплату спољног дуга планира се још пет одсто средстава која служе као корективни фактор, односно за случај да дође до већих поремећаја код курсних разлика.

"Корективни фактор за 2015. годину износи 29,2 милиона КМ. Све доспјеле обавезе редовно се измирују и извјесно је да ће се износи плаћања у првом кварталу извршити у оквирима који су планирани. Уз претпоставку да се курс долара неће значајно повећати у односу на тренутне вриједности, укупна годишња отплата спољног дуга била би у планираним оквирима", навели су у Министарству финансија и трезора БиХ, а преносе Незавинсе новине.

У овом министарству кажу да БиХ још од 2011. није узела зајам у америчким доларима те да се обично задужује у еврима или СДР-у који се одређује на основу четири валуте, односно средњим вриједностима долара, евра, јуана и фунте.

Иначе, задуженост БиХ у америчким доларима на крају 2014. године износила је 361,7 милиона, од тога на дуг ФБиХ се односи 268,4 милиона, а на РС 93,1 милиона долара, док се на Брчко дистрикт од укупног задужења БиХ у доларима односи 154.000 долара.

Када је у питању амерички долар, ова валута рапидно расте у посљедњих неколико мјесеци. У марту прошле године вриједност једног долара била је 1,4 КМ, а закључно са крајем прошле године за један долар било је могуће добити 1,61 КМ. Према курсној листи Централне банке БиХ, вриједност једног долара ових дана била је 1,83 КМ.