latinica  ћирилица
23/03/2015 |  11:24 | Аутор: sportske.net

Данас је 120 година од прве женске фудбалске утакмице

Осми март је Дан жена, али фудбалски ентузијасти празник љепшег пола прослављају 23. марта.

Није тешко погодити о чему се ради.

Наиме, на данашњи дан, прије тачно 120 година одигран је први женски фудбалски меч, пише портал спортске.нет.

И док женски фудбал у посљедњој деценији биљежи велику експанзију, вриједи напоменути да је први званични меч у конкуренцији дама одигран 23. марта, 1895. године. Играло се, у суштини, још с почетка те деценије, али је из више разлога управо поменути меч одигран на данашњи дан окарактерисан као први официјелни.

И прије него што су припаднице љепшег пола устале у борбу за своја права чију побједу глобално обиљежавамо 8. марта, устале су за право да играју фудбал и учествују у најважнијој споредној ствари на свијету.

Уобичајена мушка фудбалска популација реаговала је на одговарајући начин, посјета првом женском дуелу то недвосмислено доказује. Бројка која је и по данашњим стандардима више него довољна да се постиде (не само) српски клубови, бројка од 10 хиљада људи у публици, заиста јесте зачуђујућа.

Неко из радозналости, неко из љубави према самој игри, "Гардијанов" званични извјештај с тог меча истиче огромно интересовање и чињеницу да су многи посјетиоци остали ускраћени за овај (тада) необични фудбалски ужитак.

Мјесто одигравања утакмице био је главни град Енглеске. У Лондону су се тог дана 1895. године састале екипе Сјевера и Југа на стадиону Крауч Енд Атлетика.

Побједа Сјевера резултатом 7:1 донијела је славу капитену екипе Нети Ханибол, оснивачу Женског фудбалског удружења, која је и организовала утакмицу. Оцјена квалитета виђеног фудбала била је помијешана и заиста различита, али узевши у обзир чињеницу да су екипе постојале свега пар мјесеци и да су даме биле релативно нове у спорту, такве оцјене ће тешко некога изненадити.

Оно што је посебно упало у око мушком дијелу публике била је опрема, али и сјајна партија голмана екипе Сјевера.

"Стандард" описује госпођу Грејем као "грандиозну", док "Мидлзборо газета" спекулише да би "резултат био знатно другачији да је госпођа Грејем бранила за Југ".

Друга ствар која је упала у око били су, горепоменути "дресови".

Одјевене у кошуље и подсукње упасане у чарапе, с марамама и капама на глави, даме су привукле огромну пажњу. Наиме, револуционарна промјена у односу на до тада у јавности виђене жене ни у чему другом до дугачких сукњи које прикривају готово све.

Видовити у свом извјештају с утакмице, медији из Манчестера предвидјели су блиставу будућност женском фудбалу, а када се ове године, 5. јула буде подигао пехар Свјетског првака на ФИФА Мундијалу за жене у Канади, понос ће бити директни резултат овог чувеног меча одржаног у Лондону прије 120 година.