latinica  ћирилица
23/03/2015 |  11:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Проруска политичарка изабрана за гувернера Гагаузије

Проруска политичарка Ирина Влах, која се залаже за ближе односе с Москвом, изабрана је за гувернера Гагаузије, полуаутономног региона на југу Молдавије.
Гаг (Фото: DW) - Фото: daily mail
Гаг (Фото: DW)Фото: daily mail

Влах, коју подржава Социјалистичка партија Игора Додона, је на јуче одржаним изборима освојила више од 51 одсто гласова и четворогодишњи гувернерски мандат, саопштила је локална изборна комисија, преноси АП.

Након што је данас проглашена за побједницу у изборној трци, Влах је помирљивим тоном изјавила да жели економски развој Гагаузије и добре односе с молдавским властима, наводи америчка агенција. Она се залагала за већу аутономију овог региона насељеног хришћанским Турцима, али је данас изнијела сумње у одрживост тог плана.

Гагаузија ужива економску аутономију, али има молдавску полицију, школе и судове, подсјећа АП.

На изборима за гувернера - "башкана" пријавио се рекордан број од десет кандидата, пренијели су руски медији. РИА Новости наводи да се Гагаузија традиционално залаже за зближавање с Русијом, док је званични Кишињев прогласио курс европских интеграција.

У тој области на југу Молдавије живи 155.600 становника, од чега је Гагауза 82,1 одсто (127.800), Бугара 5,1 одсто (8.000), Молдаваца 4,8 одсто (7.500), Руса 3,8 одсто (5.900), Украјинаца 3,2 одсто (4.900) и других националности један одсто, наводи агенција.

Гагауска аутономија формирана је децембра 1994, након што су Гагаузи - јединствено турскојезично становништво православне вјероисповести, прогласило крајем 80-их година прошлог вијека републику на територији бивше совјетске републике Молдавије, од које се отцијепило и Придњестровље.

Кишињев је тај потез прогласио нелегалним и покушао да притиском ријеши проблем, пославши ка Гагаузији хиљаде добровољаца у новембру 1990. године, предвођене премијером Мирчеом Друком, али је совјетска полиција спријечила сукоб.
Четири године касније молдавска скупштина усвојила је закон о посебном правном статусу области у којима компактно живе Гагаузи, на граници с Украјином, у сиромашном пољопривредном региону.