latinica  ћирилица
23/03/2015 |  11:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Песков: Путин има ограничен утицај на устанике у Украјини

Прес секретар руског предсједника Дмитриј Песков изјавио је да Владимир Путин има утицај на устанике на истоку Украјине јер га уважавају, али да он не може да им "нареди да положе оружје", као и да је западно јавно мњење навикло да "демонизује Путина и оптужује га за све".

"Упркос томе што говоре европске земље и НАТО, устаници у Доњецком басену нису наше марионете", рекао је Песков у интервјуу за норвешки "Дагбладет", преноси ТАСС.

Песков је притом, како преноси руска државна агенција, у одвојеној изјави изразио озбиљну забринутост Кремља због наставка пуцњаве на југоистоку Украјине и кршења договора из Минска, и рекао да би и према Кијеву требало примијенити санкције због неиспуњавања договора, док се за сада оптужбе чују само на рачун Русије.

Путинов прес секретар је за норвешки дневник рекао да, без обзира што су се тренутно односи Русије и западних земаља знатно искомпликовали, то не значи да је "Европа изгубила Русију, а Русија Европу". Песков је у интервјуу коментарисао и гласине о недавном "мистериозном нестанку Путина".

"Та прича извор је многих шала. Путин је радио у својој подмосковској резиденцији. Понекад се људима чини да, ако га не приказују на ТВ, он сједи код куће и ништа не ради. Дошао сам код њега и рекао: господине предсједниче, сазнао сам да сте у тешкој ситуацији. Отела вас је група генерала и одвезла у Швајцарску гдје вам се родило неколико дјеце одједном. Дозволите ми да вам честитам", рекао је Песков.

Руска агенција пренијела је данас и резултате фебруарске анкете Руског центра за истраживање јавног мњења (ВЦИОМ) по којима се Путин у својим активностима ослања на тим који је сачињен од професионалаца и истомишљеника.

Огромна већина испитаника - 93 одсто, увјерена је да Путин има тим на који може да се ослони и трећина њих (37 одсто) увјерена је да тај тим сачињавају претежно професионалци, а још толико да у њему превладавају истомишљеници. Тек 13 одсто, међу којима углавном присталице ванпарламентарних странака и Либералнодемократске партије Русије, сматра да је предсједник више око себе окупио блиске познанике и пријатеље, пренио је ТАСС.

Кремљ: Кијев крши споразум, Париз и Берлин да помогну

Русија је оптужила Кијев да крши дијелове мировног споразума из Минска за источну Украјину и позвала Њемачку и Француску, које су посредовале у његовом постизању, да учине више како би обезбиједиле да се Кијев придржава тог споразума.

"Земље које су гаранти споразума из Минска... Русија, Њемачка, Француска... требало би да понесу свој дио одговорности и обезбједе да се одредбе (споразума) поштују", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, а преноси Ројтерс. "Игнорисањем непоштовања споразума једне стране не води ка нормализовању ситуације", упозорио је Песков.

У Минску је 12. фебруара усвојен нови споразум о примирју на истоку Украјине, послије вишечасовних разговора лидера Русије, Украјине, Француске и Њемачке, као и разговора Контакт групе. Нови споразум из Минска предвиђа, између осталог, прекид ватре од 15. фебруара, затим повлачење свих страних наоружаних група, војне опреме и машинерије из Украјине и разоружавање свих нелегалних група.