latinica  ћирилица
23/03/2015 |  11:50 | Аутор: СРНА

Чавара: ДФ блокира позитивне процесе у ФБиХ

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара изјавио је данас да преговори о деблокирању процеса формирања федералне владе теку од петка, 20. марта, али да још нема информације да ли су завршени.

"Немам информацију да ли су ти преговори завршени и то ме забрињава, јер морамо што прије да успоставимо федералну владу и што прије да рјешавамо проблеме који су нагомилани у Федерацији", рекао је Чавара новинарима у Сарајеву.

Он је оцијенио застрашујућом чињеницу да неки људи и странке опструишу позитивне процесе, али да је ФБиХ ових дана с тим суочена.

"Радимо на томе да напокон одблокирамо овај процес који је блокиран из формалних разлога", рекао је Чавара, који је потпредсједник ХДЗ БиХ.

Коментаришући повлачење потписа потпредсједника ФБиХ Милана Дуновића с одлуке о именовању Владе због, како је објаснио, неиспуњености минималне заступљености конститутивних народа у овом извршном тијелу, Чавара је рекао да је апсурдно што "неко сваки мјесец мијења своју припадност у зависности од потребе".

"Мислим да тај проблем треба да ријешимо и Уставом и Изборним законом или пописом становништва да се не би дешавало да сваки дан неко мијења националност", рекао је Чавара.

Он је подсјетио да је Демократски фронт инсистирао да једно министарство у ФБиХ представља припадник из реда осталих, јер када су то добили онда су показали да то не желе.

"ДФ је, с друге стране, од почетка тврдио да неће задирати ни у једну хрватску позицију, а онда смо добили приједлог за министра саобраћаја и комуникација на нивоу БиХ који је по националности Хрват", напоменуо је Чавара.

Он је оцијенио да се морају рашчистити "почетничке болести преговарања". "Ако се нешто договоримо, онда то морамо до краја испоштовати, јер, иначе, тешко ћемо преговарати", рекао је он.

Чавара је рекао да је од Уставног суда ФБиХ затражио информацију када ће ријешити Захтјев за заштиту виталног националног интереса код смјене Владе ФБиХ.

"Тај предмет стоји већ двије године на Уставном суду и не разумијем што не раде свој посао. С друге стране, не видим да су сви спремни да што прије идемо ка рјешавању проблема да ова неуставна и незаконита власт оде се сцене", рекао је он.