latinica  ћирилица
23/03/2015 |  12:28 | Аутор: СРНА

Вишеград - трихинела: Извјештај тужилаштву против ветеринара

Полиција из Вишеграда поднијела је надлежном окружном тужилаштву извјештај против ветеринара Н.И. из ветеринарске станице у овом граду, због основане сумње да је починио кривично дјело несавјесно вршење прегледа животних намирница.

У саопштењу из Центра јавне безбједности Источно Сарајево наводи се да се основано сумња да је именовани 26. јануара, на штету више грађана општине Вишеград и других општина, починио наведено кривично дјело, јер као одговорно лице није поступао у складу с Правилником о мјерама за сузбијање и искорјењивање трихинелозе животиња.

Ветеринар се терети да је дозволило и вршило услуге прегледа сировог меса на присуство ларве трихинеле спиралис, иако Ветеринарска станица Вишеград није опремљена адекватном апаратуром прописаном правилником.

На тај начин именовани је пропустио да утврди присуство ларве у узорцима меса дивљих свиња које је прегледао у поменутој ветеринарској станици, чиме је омогућио да се стави у промет заражено месо.

У Универзитетску болницу Фоча од 9. до 11. марта јавила су се 23 пацијента с подручја Вишеграда са симптомима трихинелозе, која је код већина и лабораторијски потврђена.

Начелник Инфективног одјељења фочанске болнице Јелена Фиреску-Говедарица рекла је раније да су три, од 23, пацијента задржана на болничком лијечењу, а да су остали на амбулантном лијечењу и на праћењу.