latinica  ћирилица
23/03/2015 |  13:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Убиство и самоубиство у адвокатској канцеларији у Осијеку

У Осијеку је јутрос убијен познати адвокат, а убица је потом себи пресудио. Према незваничним информацијама, убијен је адвокат Влатко Видаковић, кога је убио његов некадашњи клијент Виктор Тољ.

Агенција Хина јавила је јутрос да су двије особе страдале у пуцњави у адвокатској канцеларији, позивајући се на осјечко-барањску полицију која није саопштила више детаља. Хрватски медији су потом јавили да је убијен Влатко Видаковић познати адвокат и учесник РТЛ-овог серијала Судница као и да је у центру града опсадно стање, а специјалци су у згради у којој се обавља увиђај.

Јутарњи лист пренио је и детаље ове трагедије, наводећи да је ћерка убијеног адвоката улетјела у просторије очне оптике у сусједству адвокатске канцеларије вичућу "пуцају ми у тату!", док се пуцњава чула из Видаковићеве канцеларије. Док је она звала хитну помоћ и полицију из адвокатске канцеларије чуло се још пуцњева, пише лист.

Према првим незваничним информацијама, Видаковићев убица је Виктор Тољ, који је прије осам година држао као таоце адвоката Вјенцеслава Арамбашића и судију у пензији Раденка Радосављевића од којих је тражио новац. У том случају бранио га је управо Видаковић, а Тољ је осуђен на свега три године затвора, јер је 90-постотни ратни војни инвалид с посттрауматским синдромом па је у тренутку тог кривичног дјела био смањене урачунљивости.

"Да је правосуђе одрадило посао како треба и да су Тоља правовремено казнили и он и Видаковић били би живи", рекао је за Јутарњи Арамбашић који више не ради као адвокат.

Index.hr подсјећа да је Тољ 20. марта 2007. године у канцеларији Радослава Арамбашића уз пријетњу пиштољем заробио његовог 32-годишњег сина Вјенцеслава и пензионисаног судију из Осијека 52-годишњег Раденка Радосављевића, запријетивши да ће их убити ако му власник канцеларије не исплати 18.500 евра. Када је добио новац, Тољ је ослободио двојицу таоца, али је убрзо ухапшен.

На суђењу је признао дјело, а објаснио је да је од Радослава Арамбашића тражио новац за који је сматрао да му овај дугује, јер га је прије неколико година неуспјешно заступао у једном случају.

Поводом убиства адвоката Видаковића огласила се и Хрватска адвокатска комора која је изразила "потресеност, огорчење и згражавање над трагичном чињеницом да је још један адвокат страдао обављајући своју службу". Комора је упозорила да напади на адвокате треба да буду квалификовани као посебно кривично дјело и подсјећа да је Видаковић девети убијени адвокат од 1972. године до данас, а од 1993. нападнуто је 15 адвоката. Забрињавајуће је да већина нападача никада није откривена, додаје се у саопштењу адвокатске коморе која тражи од владе и парламента заштиту те професије.

ВИДАКОВИЋУ ПРИЈЕТИЛИ СМРЋУ ДОК ЈЕ ГЛАВАШ БИО НА ВЛАСТИ ОСИЈЕК

Адвокату Влатку Видаковићу, који је данас убијен у Осијеку, пријетили су смрћу још 1991. године када је на власти био Бранимир Главаш. Видаковић је у то вријеме био предсједник осјечке организације ХНС-а и заједно са двојицом страначких функционера написао је писмо у којем су говорили о пријетњама смрћу.

У писмо су навели да су им непознате особе, које су се представљале као чланови ХДЗ-а, непрекидно пријетили ликвидацијом путем телефона, преноси портал "индекс".

"Поруке сличног садржаја посљедњих дана добијамо и од пријатеља, који нас добронамјерно упозоравају о пријетњама за нашу физичку ликвидацију", наведено је у писму коју су челници ХНС-а потписали и дали адвокатима.

Новинар Драго Хедл, близак пријатељ Видаковића, испричао је да је адвокат добијао пријетње од људи из Главашевог окружења.

Хедл каже да се све то дешавало јер "нису хтјели хушкати и радити оно што је Главаш тражио".

Осјечки адвокат Влатко Видаковић убијен је данас у канцеларији, а убио га је предузетник Вито Тољ који је потом извршио самоубиство.