latinica  ћирилица
23/03/2015 |  13:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Тачи: Џихад и Руси су нам пријетње

Косовски министар иностраних послова Хашим Тачи изјавио је да су пријетње по регион западног Балкана исламски екстремизам и растући утицај Русије.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Он је рекао да је "веома тешко истовремено тежити ка чланству у ЕУ и одржавати војне параде за Владимира Путина".

Тачи је, такође, увјерен да ће Србија у скоријој будућности званично признати независност Косова.

"То се неће догодити сутра, али ће услиједити у блиској будућности. Приступање Србије и Косова ЕУ и признање Косова ће бити повезано", рекао је Тачи у интервјуу агенцији АПА.

Косовски шеф дипломатије рекао је и да западни Балкан, према његовом мишљењу, тренутно угрожавају два феномена: на једној страни Исламска држава и екстремизам спреман на насиље у појединим дијеловима Балкана, а на другој растући руски утицај у неким земљама.

Тачи је критиковао изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића на прошлонедељној конференцији о џихадизму у Бечу, да запад није благовремено сузбијао екстремизам, већ га је подстицао.

"То је очигледно био покушај да се сопствена улога у ширењу насиља и екстремизма прије 20 година оправда", оцијенио је он.

Додао је да "Косово није мјесто на којем се гаји исламски екстремизам, већ се против њега води борба" и у прилог томе навео да је Приштина недавно, по аустријском узору, усвојила закон који забрањује учешће у страним ратовима.

Тачи је, истакавши да постоји консензус косовске политике и друштва за борбу против екстремизма, подвукао да је Косово секуларна и толерантна држава с "веома умјереним исламом" и указао да 99,9 одсто становника "каже да су Европљани".

Он је такође негирао да су међу ранијим припадницима Ослободилачке војске Косова били џихадисти.

"Био сам политички вођа ОВК и нисам никада дозволио да се нашој ослободилачкој борби прикључе вјерски ратници, да џихадисти укаљају наш рат", рекао је Тачи. Он је подвукао и да је пут Косова у независност неповратан, подсјетивши да је 108 чланица УН признало независност и да се готово сваког мјесеца Приштина прима у једну међународну организацију.

Тачи је рекао и да се нада да ће још током ове године доћи до "проламања леда" код пет држава чланице ЕУ које још нису признале Косово и указао да је признање Грчке, Румуније, Словачке, Шпаније и Кипра потребно како би Косово могло да приступи ЕУ и НАТО.

Према његовим ријечима, приближавање ЕУ и НАТО је тренутно ближе него УН, гдје Русија има право вета, додајући да се нада да ће Москва, када је о Косову ријеч, престати да буде "српскија од Србије".

Тачи је такође увјерен да ће Београд "губитак јужне покрајине ускоро званично признати".