latinica  ћирилица
23/03/2015 |  14:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија: Церар губи на популарности

Најутицајнија словеначка странка Мире Церара осјетно губи на популарности након афере с мегахонорарима академских професора, показала је анкета Института Медиана.
Миро Церар - Фото: архив
Миро ЦерарФото: архив

Због ове афере је оставку поднијела министарка за образовање Станка Сетникар Цанкар.

Како је објавио љубљански портал 24ur, ако би сада били избори, за владајућу СМЦ би гласало око 12,5 одсто анкетираних, што је скоро упола мање него у фебруару ове године.

Влада је већ раније почела да губи подршку, наводи портал и додаје да рад Цераровог кабинета подржава мање од трећине анкетираних, што је за 4,5 одсто мање него у претходном мјесецу.

Готово двије трћине испитаника не подржава владу, а 13 одсто је неутрално.

Друга на листи је СДС бившег премијера Јанеза Јанше с 11,3 одсто, што такође представља пад док је на трећем мјесту Удружену љевицу претекла Социјалдемократска странка.

Иначе, број оних који кажу да не знају за кога би данас гласали расте и сада износи 19,5 одсто, а чак петина не би изабрала ни једну од понуђених странака.

На врху популарности међу политичарима је поново предсједник Републике Борут Пахор, који је претекао европосланицу Виолету Булц, док је на трећем мјесту и даље предсједник Социјалдемократа Дејан Жидан.

Церар је на четвртом мјесту.