latinica  ћирилица
23/03/2015 |  14:34 | Аутор: СРНА

Атина жели више од 100 милиона евра одштете од њемачких компанија

Грчка влада жели више од 100 милиона евра одштете од њемачких компанија из области одбране, које су, како тврди Атина, платиле мито да би добиле уговоре о испоруци оружја, изјавио је данас извор из грчког Министарства одбране.

Њемачки лист "Билд" извијестио је да је компанија "Ербас јурокоптер" наводно платила мито од 41 милиона евра грчким званичницима ради продаје 20 хеликоптера типа "НХ-90".

Њемачке фирме "Рајнметал", СТН и "Атлас електроник" такође су, наводно, платиле укупно 62 милиона евра мита за уговоре о подморницама, наводи "Билд".

Грчко Министарство одбране потврдило је да ће Атина тражити око 100 милиона евра као надокнаду од ових фирми у оквиру истраге која обухвата још неке случајеве.

"Ријеч је о серији случајева, не само у вези с Њемачком, иако је већина из Њемачке. Грчка се нада да може добити од 500 до 800 милиона евра. Свака фирма која ће бити осуђена за давање мита и жели да настави да послује у Грчкој треба да пристане на судски компромис", рекао је извор који није желио да буде именован.

Грчка је улагала много новца у наоружање, а те инвестиције је умањила у посљедњих неколико година, дјелимично због дужничке кризе због које је од ЕУ и Међународног монетарног фонда примила 240 милијарди евра помоћи 2010. и 2012. године.

Грчка је прошле године обећала да ће преиспитати послове у вези с куповином наоружања и да ће их учинити транспарентним.