latinica  ћирилица
23/03/2015 |  14:47 | Аутор: СРНА

Карађорђевић: Највећа агресија од Другог свјетског рата

Престолонасљедник Александар Карађорђевић оцијенио је поводом 24. марта - шеснаесте годишњице НАТО бомбардовања Србије да је то био случај свеобухватне агресије какав Европа не памти од времена Другог свјетског рата.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Он је нагласио да се и након 16 година од агресије, која је учињена без одобрења УН, Србија бори да се опорави од посљедица.

"Још једном се, нажалост, показало да насиље само рађа ново насиље, а да се до трајних рјешења на простору бивше Југославије, и другдје, може доћи само мирним путем. Изгубљени животи људи, као и многобројни повријеђени, никада не смију бити заборављени, и заувјек ће остати у нашим срцима", поручио је престолонасљедник Александар.

Он је нагласио да се управо зарад успомене на све пострадале Србија мора окренути ка бољој будућности за све и ЕУ.

Сутра се навршава 16 година од Нато агресије на некадашњу СР Југославију током које је убијено најмање 2.500, више од 12.500 рањено, а кориштена је и муниција са осиромашеним уранијумом, као и графитне бомбе.

Током 78 дана бомбардовања током операције коју је НАТО назвао "Милосрдни анђео" погинуло је или нестало укупно 1.008 припадника војске и полиције - од којих 659 припадника војске, а 349 припадника полиције, теже и лакше је рањено око 6.000 цивила, међу њима 2.700 дјеце.