latinica  ћирилица
23/03/2015 |  14:58 | Аутор: СРНА

Новић: СНСД не пристаје на омаловажавање свог изборног резултата (ВИДЕО)

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић поновио је данас да посланици и делегати СНСД-а никада неће пристати на покушај омаловажавања ове странке, као што је то био случај на Представничком дому приликом избора Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

"Мислимо да за то није било ниједног разлога, тим прије јер је СНСД најјача опозициона партија у БиХ и као таква заслужује да добије мјесто предсједавајућег поменуте комисије", рекао је Новић новинарима у Сарајеву након сједнице проширеног колегијума Дома народа.

Према његовим ријечима, неприхватљиво је да од 12 чланова те комисије буду три Србина, пет Бошњака и четири Хрвата. "Ми смо ту да интересе Републике Српске и српског народа штитимо у Дому народа, у складу са својим надлежностима", поручио је Новић.

Он је поновио да се СНСД, не персонално, него институционално, залаже за рјешавање свих кључних питања у БиХ у заједничком интересу.

 

"Како је могуће да најјача политичка партија у опозицији нема ниједног представника у тој комисији из Представничког дома - то је просто невјероватно", истиче Новић.

Он је подсјетио да Заједничку комисију за надзор над радом ОБА чине по шест чланова из Представничког дома и Дома народа парламента БиХ, те да у складу са законом предсједавајући те комисије долази из реда опозиционих партија, што је пракса у цијелој демократској Европи.

Новић сматра да се до коначног рјешења може доћи само разговором и дијалогом, као што је то био случај на данашњем састанку проширеног колегијума Дома народа, што очекује и на наредној сједници заједничког колегијума оба дома парламента.

Наставак сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, која је 17. марта одгођена због недоласка три делегата из Српске, биће одржан у понедјељак, 30. марта, али је са дневног реда скинута спорна тачка о избору Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ, договорено је данас на сједници проширеног колегијума Дома народа.