latinica  ћирилица
23/03/2015 |  17:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас Меркеловој обећао реформе (ВИДЕО)

Њемачка канцеларка Ангела Меркел, која се вечерас сусрела са грчким премијером Алексисом Ципрасом, изјавила је да Берлин жели јаку Грчку и да се радује што је са гостом из Атине, који је обећао свеобухватне реформе, имала прилику да разговара о дужничкој кризи и билатералним односима.
Ангела Меркел и Алексис Ципрас (архив) - Фото: AFP
Ангела Меркел и Алексис Ципрас (архив)Фото: AFP

Ципрас је обећао "свеобухватне структурне реформе" и додао да је потребно да се створи један нови "политички микс", како би се криза превазишла. По њему, проблеми нису само грчки, већ европски.

"Ми желимо да Грчка буде јака и да се незапосленост смањи, нарочито међу младима", изјавила је Меркел и додала да Њемачка није та која ће одлучивати да ли је грчки реформски програм добар или није.

Она је навела да је важно да се зна које реформе ће Грчка спроводити и да економски фактори одговарају и указала на потребу једне функционалне управе у Грчкој.

Њемачка канцеларка је посебно истакла да је повјерење у раду важно, док је Ципрас нагласио да је нужно да се нађе пут компромиса и дијалога.

И Ципрас и Меркелова су нагласили добре односе између двије земље.
Ципрас је рекао да програм за рјешење дужничке кризе у Грчкој, која траје пет година, није био успјешан и да је дошло до социјалних проблема и повећања задужености.

Он је указао да је потребно боље разумијевање и нагласио проблеме своје земље.
"Заједнички циљ је да се структурне реформе спроведу", рекао је Ципрас.

У вези са грчким потраживањем ратне одштете од Нијемаца, причињене за вријеме Другог свјетског рата, Ципрас је рекао да се ту прије свега не ради о материјалном, већ о моралном питање.

У центру данашњег сусрета Меркелове и Ципраса у Канцеларској служби у Берлину били су непсоразуму у вези са реформском политиком Грчке, указују медији, поводом овог сусрета, до кога је дошло тек 57 дана по избору нове грчке владе.

Када је ријеч о њемачко-грчким односима, данашње писање медија о томе да је у Грчкој просјечна пензија 960 евра, што је 63 одсто од тамошње просјечне зараде, а Њемачкој између 734 евра и 896 евра, изазвала је велико интересовање.

Ципрас остаје и сутра у Берлину гдје ће се састати са представницима других партија, између осталих и партије љевице, настале спајањем насљедника бивсисих источно-њемачких комуниста и WАСГ странке, најављују медији.