latinica  ћирилица
23/03/2015 |  18:44 | Аутор: Б92

Љубичић: Ђоковић и Мареј играју досадан тенис

Тренер канадског тенисера Милоша Раонића, Иван Љубичић стао је у одбрану свог пулена рекавши да је стил игре који гаје Новак Ђоковић и Енди Мареј досадан.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Љубичић, једини човјек који је у Индијан Велсу 2010. године прекинуо доминацију водеће тениске тројке (Ђоковић, Федерер, Надал), заједно са Паблом Пјатијем тренира Раонића.

Канадског репрезентативца често критикују због начина игре и говоре да је једностран тенисер јер се ослања само на снажан сервис.

"Када гледам Нишикорија кажем себи да би могао бити још спектакуларнији, зар не? Сваки има своје оружје – Милош користи и ослања се на свој сервис онолико колико се Кеи ослања на бекхенд. Милош не мора да се извињава што има тако снажан сервис, али он нема само то, сви то знају. Знамо тип играча који су високи по два метра и имају сервис као Раонић, али нису на његовом нивоу. Ако критичари буду дошли да виде Милошев тренинг, можда ће промијенити мишљење. Неки више преферирају Ђоковића и Мареја у односу на Федерера или Раонића. Одмах ћу вам рећи – начин на који играју Ђоковић и Мареј су досадни", рекао је Љубичић.

Раонић је у Паризу прошле године први пут савладао Роџера Федерера у каријери, а сада је у Индијан Велсу стигао до прве побједе над Рафаелом Надалом и Љубичић мисли да полако може стићи најбоље на свијету.

"То су мали кораци, али полако их стиже. Напредује на готово сваком турниру – направили смо много измјена у његовој игри, чак и прошлогодишњој техници. Побиједити Рафу Надала на турниру у Индијан Велсу гдје је то веома тешко, изузетно је значајан корак. Тиме је показао да је ту, али момци из 'велике четворке' вам ништа не поклањају. Сада не фукнционише као прије 15-20 година када су Сампрас и Агаси имали повремене падове", додао је Иван.

Сада је питање да ли Раонић може најбољима да науди на Гренф слемовима.

"То је оно што је најтеже, идеално би било да Милош те момке побиједи поново. Гледајте, никада није савладао Новака, зар не? Када је играо са њим у четвртфиналу Аустралијан опена, било је тешко са менталне стране. Нисте урадили ништа док не успијете на великим турнирима у пет сетовима, посебно у Аустралији гдје је Новак толико јак. Не кажем то зато што је побиједио Рафу, побиједити га на Ролан Гаросу било би лако (смијех), али Милош неће бити у истим менталним оквирима", навео је тренер Милоша Раонића.

Откад ради са бившим хрватским репрезентативцем, Канађанин је увео велике промјене у своју игру.

"Пет корака. Пет корака је ближи терену, прије тога је био далеко иза и ударао лоптицу са огромном количином спина, што је добра тактика – можете је користити, али не можете њоме играти. Није се добро кретао, био је у супротности од онога што сам о њему мислио. По мом мишљењу, када сте високи два метра не би требало тако да играте. Његов претходни тренер (Шпанац Гало Бланко) није се сагласио са мном. Али добро, довео га је са 300. на 15. мјесто АТП листе – капа доле. На менталном плану се припрема са неким, а то није психолог. Лежи на каучу и прича о свом детињству, сматра да овај ритуал функционише. Циљ је познавати себе што је више могуће. Промијенио је навике у исхрани технику – сада је отворена и веома одлучна особа", закључио је Љубичић.