latinica  ћирилица
23/03/2015 |  20:09 | Аутор: СРНА

Нетанјаху се извинио због изјава током кампање

Израелски премијер Бењамин Натанјаху, чија партија је побједила на протеклим парламентарним изборима, извинио се данас због својих изјава о израелским Арапима током изборне кампање.
Израелски премијер Бењамин Нетањаху - Фото: REUTERS
Израелски премијер Бењамин НетањахуФото: REUTERS

"Свјестан сам да су моје изјаве прошле седмице увредиле неке израелске држављане и чланове израелске арапске заједнице. То ми никада није била намјера. Извињавам се због тога", поручио је Нетанјаху током састанка са представницима израелских Арапа у Јерусалиму.

Нетанјаху је током парламентарних избора изјавио да је десничарска влада у опасности, јер се велики број Арапа упутио према гласачким мјестима, те да их љевичарске организације аутобусима возе до биралишта.

Посљедњих дана кампање уочи избора, Нетанјаху је рекао да неће дозволити стварање палестинске државе уколико побиједи на изборима, те најавио да ће наставити са градњом насеља.

Очекује се да ће предсједник Израела Реувен Ривлин ове седмице повјерити мандат за састав нове израелске владе актуелном премијеру Бењамину Нетанјаху, након је добио подршку центристичке израелске странке Кулану.

Нетанјаху има подршку 67 од 120 посланика Кнесета. Осим његове партије Ликуд и странке Кулану, подржали су га и вјерске и ултраортодоксне странке Јеврејски дом, Шас и Јахуд Ха-Тора.

Ликуд је на изборима освојио 30 посланичких мјеста, коалиција лијевог центра Ционистичка листа 24, арапска коалиција Заједничка листа 13, Јеш атид 11, Кулану 10, Јеврејски дом осам, Шас седам, те Јахид хатора шест.